x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UTILE: Statele Unite ale Americii, taramul ... ingrasarii

UTILE: Statele Unite ale Americii, taramul ... ingrasarii

17 Dec 2004   •   00:00
FACTORI. Masinile, telecomanda si sandvisurile contribuie substantial la adaugarea kilogramelor
Imigrantii care traiesc in Statele Unite ale Americii mai mult de 15 ani devin obezi, afirma un studiu al Societatii Medicale Americane, citat de mai multe publicatii americane. Masinile, telecomanda si sandvisurile sunt factorii care contribuie substantial la adaugarea kilogramelor. Circa 8% dintre imigrantii care locuiesc pe teritoriul Americii de mai putin de un an sunt obezi, insa procentul a crescut la 19% in ultimii 15 ani.

"Visul tuturor de a duce o viata cat mai buna si mai comoda are, dupa cum se vede, si efecte negative. Obezitatea este unul dintre ele. Tendinta de ingrasare a americanilor si a imigrantilor care vin in America este, pe de-o parte, un efect al tehnologiei dezvoltate si al vietii sedentare", a apreciat coautorul studiului, doctorul Christina Wee, de la Institutul Medical din Harvard. Alte studii demonstrau ca imigrantii vor un trai mai solid si o sanatate mai buna, ceea ce i-a determinat sa consume mai putina cafea si chiar sa fumeze mai putin.

AMERICANIZAREA. "Legatura dintre obezitate si numarul de ani petrecuti in SUA a fost gasita printre rasele albe, hispanice si asiatice de imigranti. Nu au fost intampinate astfel de probleme la rasa neagra, iar numarul acestora este prea mic pentru a se putea ajunge la niste concluzii clare", a declarat doctorul Mita Sanghavi, de la Universitatea din Chicago. "Imigrantii ajung sa se americanizeze in adevaratul sens al cuvantului. Se confrunta cu o varietate de mancare si mai ales cu o varietate foarte mare de restaurante si de fast-food-uri. Potrivit unor analize medicale, mancarurile pe care imigrantii le prefera au foarte mult colesterol, iar sucurile, o cantitate mare de zahar", a concluzionat Maritza Marchante-Henry, nutritionista. Studiul a fost realizat pe un esantion de 32.374 de persoane, 14% din acestea fiind imigranti. Ei alcatuiesc mai mult de 11% din populatia Statelor Unite ale Americii. In total, peste 127 de milioane de adulti sunt grasi, iar 70 de milioane, obezi. (Anca Alexe)

×
Subiecte în articol: diaspora