x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UTILE: VOT PRIN CORESPONDENTA IN TURUL DOI

UTILE: VOT PRIN CORESPONDENTA IN TURUL DOI

01 Dec 2004   •   00:00

2 DECEMBRIE 2004
Consiliul Mondial Roman (CMR) propune o serie de solutii pentru turul doi al scrutinului prezidential, care se va desfasura la data de 12 decembrie, in vederea imbunatatirii procesului de votare in sectiile din ambasade, consulate si consulatele onorifice ale Romaniei din intreaga lume, informeaza RGN Press. Potrivit comunicatului de presa ce va fi inmanat de reprezentantii CMR Ministerului Afacerilor Externe, Guvernului si presei din Romania, "modul de organizare a primei runde electorale in strainatate a dovedit ca masurile intreprinse pentru asigurarea dreptului de vot, mai ales in Europa si Republica Moldova, au fost insuficiente pentru realizarea unui proces electoral normal".

Din aceasta cauza s-au inregistrat intarzieri in derularea procesului. De asemenea, numarul de cabine, de membri si de stampile a fost foarte mic.

CERERI. Pornind de la aceste constatari, Consiliul Mondial Roman va cere Ministerului de Externe si Guvernului: respectarea stricta a interdictiei anuntarii sondajelor realizate de Institutele de sondare a opiniei publice, pana la ora de inchidere a ultimelor statii de vot pentru cetatenii romani din strainatate; atentionarea si amendarea agentiilor de sondare a opiniei publice care au incalcat legislatia electorala, transmitand rezultatele alegerilor inainte ca intreg procesul electoral sa fie incheiat; asigurarea eliberarii in mod expeditiv a Titlurilor de Calatorie pentru cetatenii romani cu pasapoarte expirate; statii suplimentare de vot in cadrul comunitatilor romanesti importante; suplimentarea numarului cabinelor de vot, al stampilelor si al membrilor Comisiilor Electorale, pentru a fluidiza si accelera procesul de votare.

MODEL AMERICAN. "Consideram ca o justa si echitabila prezenta la vot a romanilor din strainatate o poate constitui votul prin corespondenta, folosit cu succes in Statele Unite ale Americii pentru milioanele de cetateni americani aflati peste hotare. De aceea, solicitam viitorului parlament al Romaniei sa amendeze Legea Electorala actuala cu prevederea introducerii sistemului de vot prin corespondenta. Consiliul Mondial Roman isi declara disponibilitatea de a participa la elaborarea acestui sistem de vot prin corespondenta", se arata in comunicatul CMR,care va fi inmanat, in curand, Guvernului roman. (Anca Alexe)

×
Subiecte în articol: diaspora