x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Văduva disidentului chinez Liu Viaobo a părăsit China

Văduva disidentului chinez Liu Viaobo a părăsit China

10 Iul 2018   •   11:47
Văduva disidentului chinez Liu Viaobo a părăsit China

Văduva disidentului şi laureatului chinez al Premiului Nobel pentru Pace, Liu Xiaobo, până acum menţinută de facto în arest supravegheat la domiciliul său din Beijing, a urcat într-un avion şi a părăsit China, a declarat marţi, pentru AFP, unul dintre apropiaţii săi. 

Poeta Liu Xia nu mai avea libertate de mişcare după ce soţul ei a obţinut Premiul Nobel pentru Pace, în 2010, situaţie care nu s-a schimbat după decesul acestuia din urmă, în iulie 2017, din cauza unui cancer de ficat. 

"Astăzi, în jurul orei locale 11:00 (03:00 GMT), Liu Xia a luat o cursă (a companiei) Finnair şi a părăsit Beijingul", a anunţat pentru agenţia de presă franceză Ye Du, un prieten al cuplului. 

Zborul este spre Helsinki, însă destinaţia finală a lui Liu nu a fost dezvăluită. 

Disidentul Liu Xiaobo a fost condamnat în 2009 la 11 ani de închisoare pentru "subversiune", pentru că era cosemnatar al unui apel în favoarea organizării de alegeri libere în China. 

Liu Xia se afla sub o foarte strictă supraveghere din partea regimului comunist, chiar dacă ea nu a fost niciodată obiectul vreunei condamnări. Cu toate acestea, autorităţile chineze asigurau că ea se bucura de libertate de mişcare. 

Cinci diplomaţi - un german, un britanic, un canadian, un francez şi un reprezentant al UE - au fost îndepărtaţi în mai de la reşedinţa lui Liu Xia la Beijing, în timp ce încercau să o viziteze. 

Potrivit unuia dintre apropiaţii săi, scriitorul disident Liao Yiwu, care trăieşte în Germania, poeta i-a mărturisit în urmă cu câteva luni, la telefon, că este gata să se sinucidă, autorităţile interzicându-i să iasă din ţară. 

Potrivit asociaţiei pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International, văduva disidentului se va duce în Germania. 

În mai, zeci de artişti şi scriitori, din Franţa şi din SUA, le-au cerut public autorităţilor chineze să o elibereze pe poetă. AGERPRES

×