x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Varianta Omicron BA-5, dominantă în Portugalia, unde numărul cazurilor este în creştere accentuată

Varianta Omicron BA-5, dominantă în Portugalia, unde numărul cazurilor este în creştere accentuată

25 Mai 2022   •   22:10
Varianta Omicron BA-5, dominantă în Portugalia, unde numărul cazurilor este în creştere accentuată
Sursa foto: Hepta

Varianta Omicron BA-5 a devenit dominantă în Portugalia, ţară care se confruntă în prezent cu un nou vârf de cazuri COVID-19 în ultimele săptămâni, potrivit autorităţilor sanitare, informează AFP.

Subvarianta BA-5, detectată pentru prima dată în Portugalia la sfârşitul lunii martie, cunoaşte ''o creştere accentuată'' şi era ''dominantă'' pe teritoriul ţării pe 23 mai. Se află la originea a ''aproape 80% dintre noile cazuri'', a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al Institutului naţional de sănătate (INSA), care a publicat marţi seară un raport referitor la COVID-19.

Guvernul portughez a decis să ridice, pe 21 aprilie, obligativitatea purtării măştii în interior, cu excepţia mijloacelor de transport în comun şi a unităţilor sanitare.

Portugalia se confruntă cu o recrudescenţă a numărului de cazuri noi. Ţara a înregistrat 157.502 de cazuri între 10 şi 16 mai, echivalentul unei creşteri de 58% în comparaţie cu săptămâna precedentă, potrivit celui mai recent raport al Direcţiei generale de sănătate, care publică doar rapoarte săptămânale.

Pentru a contracara această creştere a numărului de cazuri noi, guvernul a reintrodus miercuri testele gratuite pentru depistarea COVID-19 în farmacii, disponibile pe reţetă medicală.

 

 

×