x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vaticanul a publicat procedurile pentru sancţionarea preoţilor acuzaţi de pedofilie

Vaticanul a publicat procedurile pentru sancţionarea preoţilor acuzaţi de pedofilie

13 Apr 2010   •   00:00

Afectat de o serie de scandaluri de pedofilie, Vaticanul a publicat ieri, pentru prima oară, pe site-ul său, procedura care trebuie urmată în cazul abuzurilor sexuale, ai căror autori trebuie denunţaţi, ca reacţie la acuzaţiile privind lipsa de transparenţă a Bisericii Catolice.

Rubrica "Abuzuri asupra minorilor, reacţia Bisericii" apare pe prima pagină a site-ului sub o fotografie a Papei Benedict al XVI-lea (www.vatican.va).

În afara documentelor de referinţă pe această temă, precum scrisoarea adresată de Papă credincioşilor catolici din Irlanda, publicată la 29 martie, sunt enumerate procedurile aplicate în cazul depistării unui abuz, fiind menţionat faptul că acestea trebuie "mereu" denunţate justiţiei.

Denunţarea abuzurilor "către autorităţile competente trebuie să respecte legea ordinară", se arată în documentul publicat pe site, relatează AFP, citată de Mediafax.

Între altele, "dioceza locală trebuie să ancheteze fiecare acuzaţie referitoare la abuzuri sexuale comise de un preot asupra unui minor. Dacă acuzaţia se dovedeşte a fi adevărată, cazul este transmis" la Vatican.

Dar în cazurile cele mai grave în care există numeroase dovezi, preotul poate fi imediat caterisit, adică retrogradat la statutul laic de către Papă, fără a aştepta încheierea unui proces canonic.

Potrivit documentului, "nu există apel la un astfel de decret papal".

Pe durata anchetării unui preot, "episcopul poate impune măsuri de prevenire" pentru a-şi proteja comunitatea religioasă, dar şi victimele, în special copiii.

Potrivit Vaticanului, aceste directive nu reprezintă o noutate. Acestea sunt sinteza documentelor existente: dreptul canonic în general, un "motu proprio" (decret) din 2001, semnat de Papa Ioan Paul al II-lea în baza unui text elaborat de viitorul său succesor, cardinalul Joseph Ratzinger, şi un document din 2003. Dar textul din 2003 nu a fost făcut public niciodată, în vreme ce "motu proprio" nu a fost difuzat pe site decât în limba latină şi portugheză.

Mai mult, documentul precizează că noile dispoziţii sunt în curs de pregătire. Potrivit agenţiei italiene Ansa, acestea ar putea viza perioada de suspendare.

Luni, directorul Osservatore Romano, una dintre publicaţiile oficiale ale Vaticanului, a afirmat că Benedict al XVI-lea este "un mare comunicator". "El scrie de mână, dar este foarte informat şi este atent în privinţa comunicării", a declarat Giovanni Maria Vian în faţa asociaţiei presei străine de la Roma.

În opinia sa, publicarea pe Internet a documentelor referitoare la pedofilie reprezintă o nouă dovadă că Biserica a gestionat această problemă "într-o manieră exemplară".

×
Subiecte în articol: externe