x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Venezuela acuză Canada că urmează ''aventura belicoasă'' a preşedintelui Trump impunând noi sancţiuni

Venezuela acuză Canada că urmează ''aventura belicoasă'' a preşedintelui Trump impunând noi sancţiuni

16 Apr 2019   •   10:23
Venezuela acuză Canada că urmează ''aventura belicoasă'' a preşedintelui Trump impunând noi sancţiuni

Venezuela a acuzat luni Ottawa că se alătură ''aventurii belicoase'' a preşedintelui american Donald Trump, după ce Canada, care îl recunoaşte pe liderul opoziţiei Juan Guaido în calitate de preşedinte interimar al ţării, a anunţat noi sancţiuni împotriva unor înalţi responsabili ai guvernului preşedintelui Nicolas Maduro, relatează AFP.

''Alăturându-se aventurii belicoase şi criminale a preşedintelui Donald Trump împotriva Venezuelei, premierul Justin Trudeau retrage Canadei natura sa de actor de încredere în dialog'', a anunţat într-un comunicat Ministerul Afacerilor Externe venezuelean.

Guvernul lui Nicolas Maduro respinge ''în mod categoric'' această nouă serie de sancţiuni împotriva Venezuelei impuse de Ottawa şi acuză Canada de faptul că "şi-a scos masca".

''Alianţa cu criminalii de război care şi-au declarat intenţia de a distruge economia venezueleană pentru a provoca suferinţă oamenilor şi pentru a jefui bogăţiile ţării evidenţiază atitudinea ipocrită a guvernului de la Ottawa în preocuparea sa falsă pentru drepturile omului ", menţionează diplomaţia venezueleană.

Aceste noi sancţiuni vizează 43 de personalităţi "responsabile de deteriorarea situaţiei în Venezuela", înalţi responsabili ai guvernului Maduro sau guvernatori regionali, potrivit ministrului canadian de externe, Chrystia Freeland. Ea a justificat aceste măsuri prin "acţiunile antidemocratice ale regimului Maduro".

Sancţiunile constau în îngheţarea conturilor persoanelor în cauză şi în interdicţia de a efectua tranzacţii cu Canada. Ele survin după măsuri luate deja de Ottawa împotriva altor 70 de oficiali venezueleni.

Canada, împreună cu Statele Unite şi alte 50 de ţări, l-au recunoscut pe liderul opoziţiei, Juan Guaido, ca preşedinte interimar al Venezuelei. Guvernul lui Nicolas Maduro consideră gestul lui Juan Guaido de a prelua puterea drept o încercare de lovitură de stat sprijinită de Washington.

Canada face parte împreună cu 13 ţări din America Latină din Grupul de la Lima creat pentru a promova o cale de ieşire din criza care afectează Venezuela. Aceste ţări nu recunosc al doilea mandat al lui Nicolas Maduro care a început la 10 ianuarie.

În cursul unei reuniuni, luni, Grupul de la Lima a cerut Organizaţiei Naţiunilor Unite să "ia măsuri" pentru a preveni o escaladare a crizei din Venezuela şi să asigure ajutor umanitar migranţilor.

Venezuela trece printr-o criză politică şi economică profundă. Mai mult de 2,7 milioane de venezueleni au părăsit ţara din 2015, potrivit ONU, din cauza crizei de alimente şi medicamente şi a întreruperilor repetate ale energiei electrice.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) preconizează o scădere cu 25% a PIB-ului în acest an în Venezuela, precum şi o hiperinflaţie de 10.000.000% şi o rată a şomajului de 44,3%.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: venezuela canada sanctiuni