x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe (VIDEO) MORMÂNTUL LUI OSIRIS, zeul morții la egipteni, DESCOPERIT de arheologi. Demoni înspăimântători protejează MUMIA

(VIDEO) MORMÂNTUL LUI OSIRIS, zeul morții la egipteni, DESCOPERIT de arheologi. Demoni înspăimântători protejează MUMIA

05 Ian 2015   •   10:50
(VIDEO) MORMÂNTUL LUI OSIRIS, zeul morții la egipteni, DESCOPERIT de arheologi. Demoni înspăimântători protejează MUMIA
Sursa foto: (VIDEO) MORMÂNTUL LUI OSIRIS, zeul morții la egipteni, DESCOPERIT de arheologi. Demoni înspăimântători protejează MUMIA

O echipă arheologică de spanioli și italieni, în colaborare cu Ministerul egiptean al Antichităților, a făcut o descoperire incredibilă în necropola de la Sheikh Abd el-Qurna, la Teba, Egipt. Arheologii au descoperit un mormânt extrordinar, o reproducere a mormantul mitic lui Osiris, exact  așa cum este descris de legenda egipteană. În interiorul complexului mormânt, cercetatorii au descoperit o sculptură uriașă a lui Osiris, o sală cu demoni înfiorători, dar și mai multe puțuri care duc către alte camere, încă misterioase.

Potrivit agenției spaniole de știri EFE, mormântul întruchipează toate caracteristicile mormântului lui Osiris, așa cum e prezentat în anticele legende egiptene și este o versiune mai mică a Osireionului, construit sub faraon egiptean Seti I, în orașul de Abydos, Luxor. Cercetatorii cred că mormântul datează din dinastia a 25-a (760-656 î.Hr.) sau dinastia 26 (672-525 î.Hr.), bazându-se pe o comparație cu morminte similare care conțin elemente Osiriene.

Mormântul este format dintr-un hol mare, susținut de cinci stâlpi. Televiziunea spaniolă descrie structura ca având o scară de la zidul de nord al camerei principale până la complexul funerar, unde se află o sculptură a lui Osiris, zeul morții, în mijlocul unui templu boltit.



La vest de templul centrale se află o cameră funerară cu reliefurile unor demoni înspăimântători care țin cuțite în mâini. Liderul echipei de de arheologi, dr. Maria Milagros Álvarez Sosa, a declarat că demonii sunt acolo pentru a proteja corpul decedatului. Dacă cineva îl atinge, se presupune că demonii respectiv ar prinde viață și l-ar face bucăți pe cel care ar încerca asta, exact modul în care legenda spune că a fost omorât Osiris.

Iar asta nu e tot. Vizavi de statuia lui Osiris se află o scară săpată în piatră (9 metri) care conduce spre altă cameră. În interiorul aceastei cameră se mai află o scară care coboară 6 metri în alte două camere, care sunt în prezent pline de moloz.

Mormântu lui Osiris va putea fi cartografiat, toate obiectele identificate și îndosariate abia în toamna lui 2015, când se preconizează că vor degaja tot molozul.


×