Prima rapperiţă din Afganistan, Sosan Firooz, a devenit cunoscută în ţara ei, chiar dacă unii membri ai familiei ei nu sunt de acord cu cariera pe care şi-a ales-o, informează Daily Mail.
Deşi rap-ul nu a apărut de mult timp în Afganistan, pentru rapperiţa de 23 de ani este cea mai bună modalitate de a-şi spune povestea.
Statutul femeii în Afganistan nu este unul privilegiat, însă Sosan "a încălcat" regulile şi cântă despre subiecte sensibile cum ar fi represiunea femeilor sau speranţele ei că într-o zi Afganistan-ul va deveni o ţară paşnică. Sosan vorbeşte în piesele ei şi despre fuga familiei ei în Iran în timpul războiului civil din Afganistan din anii '90 sau despre regimul taliban.
Rapperiţa povesteşte despre perioada de cinci ani când era un copil şi când a stat în Iran şi cum oamenii se uitau cu dispreţ la refugiaţii afgani. Sosan a fost ca refugiat şi în Pakistan, ea şi familia ei întorcându-se în Afganistan în urmă cu şapte ani.
"Cum se schimbă afganii după ce au fost refugiaţi în Afganistan şi în Pakistan? Jumătate sunt dependenţi, iar jumătate sunt terorişiti!", spune Sosan într-una dintre piesele ei.
Rapperiţa a lansat o piesă pe Youtube, în videoclip ea apărând cu blugi, lanţuri şi brăţări. De asemenea, ea nu are capul acoperit complet, o raritate pentru femeile afgane. Sosan este şi actriţă.
La început lunii ea a susţinut un concert la un festival de trei zile în Kabul. Pentru că interacţiunea între femei şi bărbaţi este interzisă, ea a cântat în prima zi a festivalului în faţa unui public format numai din femei.
Violenţa împotriva femeilor este des întâlnită în Afganistan, mai ales în zone izolate. Există femei care au fost lovite cu pietre şi executate în public pentru că au avut aventuri cu bărbaţi. Femeile acuzate de adulter ajung în închisoare sau sunt omorâte.
Sosan cântă despre încetarea "tuturor cruzimilor asupra femeilor şi copiilor".
Tatăl rapperiţei, Abdul Ghafar Firooz, a spus că unchiul ei a rupt legăturile cu familia din cauza carierei pe care o urmează fiica lui. Abdul Ghafar Firooz a demisionat pentru a putea să-şi protejeze fiica şi merge cu ea peste tot pentru ca aceasta să poată fi actriţă şi cântăreaţă.
"Sunt secretara ei, răspund la telefoane. Sunt bodyguardul ei. Când iese trebuie să fiu cu ea. Fiecare părinte trebuie să-şi susţină copiii şi să-i ajute să evolueze", a spus Abdul Ghafar.
Sosan a mărturisit că familia ei "îi dă putere să lupte cu problemele societăţii".
În Afganistan sunt şi câţiva rapperi printre care se numără Bejan Zafarmal, cunoscut ca DJ Besho, CD-urile lor putând fi cumpărate din bazare, în Kabul.
Rapperiţa locuieşte împreună cu familia ei într-un cartier foarte sărac, în Kabul, în nord. Pentru a face muzică, Sosan foloseşte un calculator vechi şi a primit cadou de la unul dintre fanii ei o tastatură elctronică.
Chiar dacă nu are bani pentru a scoate CD-uri sau să facă o muzică mai bună ea este determinată să continue.