x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vin acuze din SUA - Traficul de carne vie

Vin acuze din SUA - Traficul de carne vie

de Anca Aldea    |    07 Iun 2006   •   00:00
Vin acuze din SUA - Traficul de carne vie

Raportul pe 2006 privind traficul de fiinte umane al Departamentului de Stat al SUA arata ca Romania are in-ca probleme in identificarea si pro-tejarea victimelor traficului cu fiinte umane.

Romania a facut progrese in combaterea traficului de fiinte umane, dar inca are probleme cu identificarea si protejarea victimelor acestui fenomen. Acestea sunt cateva idei ale Raportului Departamentului de Stat american privind traficul de fiinte umane emis.

Americanii considera ca autoritatile romane nu indeplinesc total cerintele privind combaterea traficului de fiinte umane, dar fac eforturi semnificative de a atinge aceste standarde. Romania este incadrata la "Nivelul doi", laolalta cu Afganistan, Albania, Bosnia, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Republica Moldova, Turcia etc.

BAIETI SI FETE. Romania este o sursa si o tara de tranzit pentru femeile si fetele traficate in scopuri de exploatare sexuala. Femei din Moldova, Ucraina si Rusia sunt traficate prin Romania catre Italia, Spania, Germania, Grecia, Franta, Austria si Canada. Raportul pe 2006 sustine ca au fost traficati si baieti si tineri romani catre o alta tara din Europa de Est pentru a fi exploatati sexual. Americanii apreciaza ca autoritatile romane "nu indeplinesc intru totul standardele minime in vederea eliminarii traficului de fiinte umane". Documentul recomanda Romaniei "sa isi imbunatateasca metodele de identificare a victimelor si sa stabileasca un sistem functional de directionare a acestora; sa lucreze mai indeaproape cu ONG-urile din domeniu si sa le ofere resurse financiare stabile; sa dezvolte alte strategii pentru a oferi victimelor serviciile de care au nevoie". In ceea ce priveste eforturile in vederea aplicarii a Legii impotriva actelor de trafic de fiinte umane, Romania este apreciata. Anul trecut, scrie raportul, Politia a anchetat 231 de cazuri si a trimis spre acuzare 124 de cazuri de trafic, rezultatul constand in condamnarea a 235 de traficanti.

ADAPOSTURI. Cat despre progresele in domeniul imbunatatirii asistentei si protectiei acordate victimelor, raportul aminteste ca "in 2005 au fost operationale sapte adaposturi de stat, unde victimele au beneficiat de asistenta medicala, juridica si sociala, desi calitatea serviciilor si a centrelor a fost diferita de la un centru de stat la altul, iar problemele legate de finantari au condus la inchiderea si redeschiderea catorva dintre aceste adaposturi". Majoritatea victimelor nu foloseste centrele din cauza perioadei scurte de asistenta oferite si a lipsei de incredere in institutiile de stat". Doar 29 dintre cele 175 de victime asistate de guvern au apelat la aceste adaposturi. In domeniul prevenirii traficului de carne vie, agentiile romanesti de aplicare a legii au oferit sprijin financiar si au lucrat indeaproape cu ONG-urile pentru identificarea copiilor care risca sa devina "victime".

ALTII
Moldova si Bulgaria, tari vecine noua, nu stau deloc bine, dupa cum releva raportul. Moldova este in primul rand o sursa si intr-o masura mai mica o tara de tranzit pentru traficul de femei si fete destinate exploatarii sexuale in Europa, Orientul Mijlociu sau Rusia, potrivit raportului Departamentului de Stat. O alta sursa importanta pentru traficul de persoane este Transnistria, care nu este supusa controlului autoritatilor centrale moldovenesti. Departamentul de Stat subliniaza ca executivul de la Chisinau nu indeplineste standardele minime pentru eliminarea traficului, insa a facut progrese semnificative in acest sens. Nici Guvernul bulgar nu indeplineste pe deplin standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane, desi face eforturi.

×
Subiecte în articol: externe