x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vioară cândva furată de hoţi şi scoasă la vânzare pentru 100 de lire sterline, cumpărată acum la o licitaţie cu 1,38 milioane

Vioară cândva furată de hoţi şi scoasă la vânzare pentru 100 de lire sterline, cumpărată acum la o licitaţie cu 1,38 milioane

19 Dec 2013   •   13:53
Vioară cândva furată de hoţi şi scoasă la vânzare pentru 100 de lire sterline, cumpărată acum la o licitaţie cu 1,38 milioane

O vioară Stradivarius veche de 317 ani, care a fost furată acum trei ani şi recuperată vara trecută, a fost vândută la o licitaţie cu 1,38 milioane de lire sterline (1,65 milioane de euro).

Ironic, hoţii care au furat-o în urmă cu trei ani o scoseseră la rândul lor la licitaţie, pe internet, pentru suma de 100 de lire, fără să găsească, însă, un cumpărător.

Instrumentul, la care cânta violonista Min-Jin Kym, a fost furat într-o cafenea dintr-o gară din Londra, în 2010. Un an mai târziu, un bărbat pe nume John Moughan şi doi minori au fost condamnaţi pentru acest furt.

Cei trei, însă, nu mai aveau vioara. În urma unei investigaţii de amploare, instrumentul a fost găsit vara trecută în stare bună, tot în Marea Britanie. Vioara nu a revenit la Min-Jin Kym, care primise un alt Stradivarius, între timp.

Jason Price, directorul casei de licitaţii Tarisio, unde s-a vândut vioara, s-a arătat dezamăgit de suma obţinută. Casa spera să obţină 2 milioane de lire sterline pe instrument, tocmai în ideea că valorează mai mult datorită istoriei cu furtul.

"Valorează mai mult pentru că a fost furată? Probabil că nu, dar cu siguranţă acest fapt adaugă culoare şi mister instrumentului", a spus Price.

Vioara a fost achiziţionată de o companie din Marea Britanie condusă de un violonist care organizează un festivaluri de muzică clasică. 

×
Subiecte în articol: vioara stradivarius