x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Putin l-a demis pe ministrul apărării pe fondul unui scandal de fraudă

Vladimir Putin l-a demis pe ministrul apărării pe fondul unui scandal de fraudă

de Agerpres    |    06 Noi 2012   •   11:04
Vladimir Putin l-a demis pe ministrul apărării pe fondul unui scandal de fraudă
Sursa foto: ALEXEI NIKOLSKY/AFP

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a demis astăzi pe ministrul apărării Anatoli Serdiukov. Motivul demiterii este un scandal cu fraude în valoare de mai multe milioane de euro. Putin l-a înlocuit pe Serdiukov cu unul dintre oamenii săi de încredere, fostul ministru pentru situaţiile de urgenţă Serghei Şoigu.

"'Dată fiind situaţia din ce în ce mai dificilă de la Ministerul Apărării, am luat decizia de a-l elibera din funcţie pe ministrul apărării Serdiukov, pentru a crea condiţiile necesare unei anchete obiective", a declarat preşedintele rus, citat de agenţiile internaţionale de presă.

Anatoli Serdiukov, care deţinea portofoliul Apărării din 2007, este înlocuit cu Serghei Şoigu, fost ministru pentru situaţiile de urgenţă numit la începutul anului guvernator al regiunii Moscova, a precizat Putin, în prezenţa acestuia din urmă. Această demitere are loc în contextul în care Ministerul Apărării se află în centrul unui scandal important.

La sfârşitul lui octombrie, mai multe anchete au fost deschise asupra activităţii unei societăţi controlate de minister, Oboronservis, pentru fraudă comisă în timpul vânzării unor bunuri imobiliare, a unor terenuri şi a unor acţiuni ce îi aparţin.

Potrivit comitetului de anchetă rus, într-o primă fază anumiţi responsabili ai ministerului alegeau bunurile imobiliare cele mai prestigioase gestionate de societate. Investeau în acestea sume enorme de bani provenind din bugetul rus, după care le revindeau prin intermediul unor companii afiliate Oboronservis la preţuri inferioare celor de pe piaţă.

Conform primelor informaţii, prejudiciul adus de vânzarea a doar opt bunuri imobiliare se ridică la trei miliarde de ruble /74 de milioane de euro/, a indicat comitetul. Oboronservis, creată în 2008 printr-un decret al Kremlinului, are atribuţii foarte diverse, mergând de la mentenanţa unor echipamente ale armatei până la publicare unor opere ale ministerului şi organizarea aprovizionării trupelor.

×