x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Putin salută încetarea focului în estul Ucrainei

Vladimir Putin salută încetarea focului în estul Ucrainei

12 Sep 2015   •   19:04
Vladimir Putin salută încetarea focului în estul Ucrainei

Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat, sâmbătă, încetarea operaţiunilor militare de către forţele ucrainene şi separatiştii proruşi în estul Ucrainei, apreciind că aceasta este principala realizare a eforturilor pentru instaurarea păcii în regiune, informează Reuters.

Aflat în Crimeea, şeful statului rus a declarat că Moscova ar putea soluţiona problema livrărilor de gaz către Ucraina.

La 1 septembrie a fost decretată încetarea focului pentru a nu perturba anul şcolar în estul Ucrainei, unde violenţele au făcut aproximativ 8.000 de morţi de la declanşarea conflictului armat, în aprilie 2014.

Kievul şi Occidentul acuză Moscova că livrează arme rebelilor din estul separatist al Ucrainei, unde a desfăşurat şi trupe regulate, acuzaţii respinse categoric de Rusia.

Potrivit acordurilor de pace încheiate la Minsk în februarie, în zona de conflict ar trebui organizate alegeri locale până la finalul anului 2015, cu respectarea legislaţiei ucrainene şi a normelor internaţionale în domeniu.

Autorităţile de la Kiev au planificat aceste alegeri pentru 25 octombrie, dar rebelii proruşi vor să le organizeze conform propriilor reguli şi la o dată diferită - 18 octombrie în Doneţk şi 1 noiembrie în Lugansk.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin Rusia ucraina