x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Voronin a devenit preşedinte al Parlamentului

Voronin a devenit preşedinte al Parlamentului

de Vitalie Calugareanu    |    13 Mai 2009   •   00:00

CORESPONDENŢĂ DIN CHIŞINĂU Liderul comunist Vladimir Voronin a fost ales marţi, prin vot secret, în funcţia de preşedinte al Parlamentului, cu 60 de voturi ale deputaţilor comunişti.

Opoziţia nu a participat la votare, motiv pentru care Voronin a certat-o, spunând că "nu are obraz", deoarece "ţara se află în criză". Aceasta după ce, în campania electorală, Voronin declarase că R. Moldova va deveni "un paradis financiar" în perioada crizei mondiale.

Votarea a decurs fără surprize! 60 de comunişti au intrat în cabina de vot - 60 de voturi a acumulat Vladimir Voronin pentru a accede în funcţia de şef al Legislativului. Aşa cum a promis, opoziţia nu a participat la votare, deoarece consideră că "votul din 5 aprilie a fost fraudat". Liderii opoziţiei au anunţat că nu vor înainta şi nu vor participa la alegeri pentru funcţii în cadrul Legislativului.

La rândul său, Vladimir Voronin a acuzat opoziţia de iresponsabilitate. El i-a certat pe liderii partidelor necomuniste, spunând că nu au obraz, "deoarece ţara este în criză", iar ei refuză cooperarea. Totuşi, el s-a arătat convins de faptul că Parlamentul va reuşi să aleagă în curând un nou şef al statului, deşi pentru aceasta comuniştilor nu le ajunge un vot, iar opoziţia este decisă să blocheze alegerea noului preşedinte şi, astfel, să provoace alegeri parlamentare anticipate.

Mai mult, cele trei partide de opoziţie (PL, PLDM şi AMN) nu exclud posibilitatea de a participa la alegeri anticipate pe o listă comună, iar unele partide necomuniste extraparlamentare deja şi-au anunţat sprijinul pentru o astfel de forţă politică anticomunistă.

După ce Vladimir Voronin a devenit preşedinte al Parlamentului, alegerea noului şef al statului a devenit practic o necesitate şi o urgenţă, deoarece, conform legislaţiei moldoveneşti, funcţia de deputat este incompatibilă cu orice altă funcţie, deputaţii, inclusiv Vladimir Voronin, având la dispoziţie o lună fie ca să renunţe la funcţia deţinută în afara Parlamentului, fie să renunţe la mandatul de deputat. Aceasta înseamnă că noul preşedinte al Republicii Moldova trebuie ales până la 7 iunie.

Vladimir Voronin a spus că Partidul Comuniştilor este totuşi pregătit de alegeri anticipate, dar a menţionat că, înainte de a semna decretul de dizolvare a Parlamentului şi de stabilire a datei alegerilor anticipate, va fi format un nou Guvern cu mandat plenar "pentru a nu lăsa ţara pe seama ăstora care nu au răspuns niciodată de nimic şi nici nu pot răspunde", a menţionat Voronin, referindu-se la liderii opoziţiei.

După ce a fost ales şef al Legislativului, liderul comunist a avut un discurs mai blând faţă de opoziţie. El a chemat toţi deputaţii să-şi unească eforturile "pentru a contribui la consolidarea stabilităţii economice atât în spaţiul european, cât şi în CSI". (...) "Pentru a ne putea integra în UE, urmează să soluţionăm problema unificării ţării. A venit timpul să demontăm baricadele politice şi să construim poduri politice", a spus Voronin.

Întrebat de jurnalişti ce crede despre Rezoluţia dură adoptată săptămâna trecută de Parlamentul European ­ document ce condamnă abuzurile postelectorale ale Poliţiei şi acţiunile autorităţilor moldovene îndreptate împotriva opoziţiei şi împotriva României, Voronin a răspuns că nu o comentează, deoarece lucrează asupra ei. "Trebuie de văzut ce este real de executat şi ce nu este real...", a conchis liderul comunist.

În replică, liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat că opoziţia nu recunoaşte rezultatele alegerilor şi le va ataca la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Miercuri, 13 mai, va avea loc următoarea şedinţă a Parlamentului de la Chişinău la care, probabil, va fi stabilită data primei tentative de alegere a noului şef al statului. Pentru dizolvarea Parlamentului şi convocarea alegerilor anticipate este nevoie ca procedura să eşueze în două rânduri.

×
Subiecte în articol: externe parlamentului voronin vlad