x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Voronin avertizat de Medvedev să nu repete "greşeala Georgiei"

Voronin avertizat de Medvedev să nu repete "greşeala Georgiei"

25 Aug 2008   •   00:00

14:33 ● Preşedintele rus Dmitri Medvedev l-a avertizat pe Vladimir Voronin, preşedintele Republicii Moldova, să nu facă greşeala pe care a făcut-o Georgia, încercând să recupereze cu forţa controlul asupra regiunii separatiste Osetia de Sud.



Preşedintele rus Dmitri Medvedev l-a avertizat pe Vladimir Voronin, preşedintele Republicii Moldova, să nu facă greşeala pe care a făcut-o Georgia, încercând să recupereze cu forţa controlul asupra regiunii separatiste Osetia de Sud.

Situaţia dinTransnistria, o altă zonă de potenţial conflict de pe teritoriul fostei URSS, teritoriu în care Rusia are trupe de menţinere a păcii, prezintă similitudini cu starea existentă dintre Georgia şi regiunile sale separatiste, Osetia de Sud şi Abhazia

"După ce conducerea georgiană şi-a pierdut minţile, toate problemele s-au înrăutăţit şi a izbucnit un conflict militar", i-a spus Medvedev lui Vladimir Voronin, la Soci. "Este un avertisment serios, un avertisment pentru toată lumea. Cred că ar trebui să ne ocupăm de celelalte conflicte existente în acest context", a adăugat Medvedev.

"Mulţumesc lui Dumnezeu, în toţi aceşti ani... am avut suficientă minte pentru a nu permite o deteriorare similară a situaţiei", a subliniat Voronin. "Conflictele îngheţate sunt un adevărat vulcan, care poate erupe oricând. De aceea, a lua în considerare ce s-a întâmplat în altă parte este util, dacă există suficientă înţelepciune să nu permitem repetarea unor astfel de lucruri în ţara noastră", a spus Voronin.

Medvedev, grijuliu să limiteze pagubele diplomatice provocate de operaţiunea rusă din Georgia, a spus clar că Republica Moldova nu are niciun motiv de îngrijorare deocamdată. "Am convenit...să ne întâlnim şi să discutăm despre rezolvarea situaţiei din Transnistria", i-a spus el lui Voronin. "Cred că există suficiente motive să facem acest lucru astăzi. Văd şanse bune de a se ajunge la o rezolvare", a subliniat el.

×
Subiecte în articol: externe voronin