x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Xi Jinping vrea o ordine mondială mai justă și rațională

Xi Jinping vrea o ordine mondială mai justă și rațională

16 Sep 2022   •   17:30
Xi Jinping vrea o ordine mondială mai justă și rațională

Xi Jinping a vorbit, astăzi, despre o ordine mondială mai justă și rațională la summitul Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), din Uzbekistan, scrie AFP.

"Liderii statelor lumii trebuie să conlucreze la promovarea unei ordini internaţionale care să se îndrepte spre o direcţie mai justă şi raţională", a spus șeful  statului chinez. 

OCS s-a înființat în 2021 între China, Rusia, India, Pakistan şi patru ţări din Asia Centrală, respectiv Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan şi Tadjikistan.
"Trebuie să promovăm valorile comune ale umanităţii, să abandonăm jocurile cu rezultat nul şi politica care constă în înființarea de blocuri. Trebuie să apărăm în mod ferm sistemul internaţional, care plasează ONU în centrul său, precum şi o ordine internaţională bazată pe dreptul internaţional", a precizat Xi Jinping, în fața șefilor de stat prezenți la summit. 

Declarațiile președintelui chinez vin după ce anterior un reprezentant al diplomației chineze, Yang Jiechi, a spus că Beijingul cooperează cu Moscova la stabilirea unei ordini internaţionale mai juste.
"China este dispusă să conlucreze cu Rusia pentru a pune în aplicare, în permanenţă, spiritul cooperării strategice la nivel înalt între ţările noastre, pentru a apăra interesele noastre comune şi a promova dezvoltarea ordinii internaţionale într-o direcţie mai justă şi mai rezonabilă", a explicat acesta.

×
Subiecte în articol: China xi jinping