x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Adamescu jr., amendă maximă pentru că a recuzat instanța de judecată

Adamescu jr., amendă maximă pentru că a recuzat instanța de judecată

de Ion Alexandru    |    05 Iul 2017   •   11:30
Adamescu jr., amendă maximă pentru că a recuzat instanța de judecată

Fiul lui Dan Adamescu, reprezentant al tatălui său, decedat, în procesul de divorț, a fost amendat de Tribunalul București cu amenda maximă prevăzută de lege, pentru că a recuzat cu rea-credință instanţa de judecată. Bogdan Alexander Adamescu a solicitat recuzarea completului de judecată, considerând inadmisibilă continuarea procesului de divorț.

 

Deși Dan Grigore Adamescu a decedat, în timp ce se afla în detenție, încă din luna ianuarie a acestui an, Tribunalul București a decis să continue judecarea procesului de divorț, intentat în 2015, împotriva acestuia de către Carmen Adamescu. Cauza, aflată în procedură de apel, se judecă acum cu Bogdan Alexander Adamescu în calitate de reprezentant reconvențional al tatălui său.

La sfârșitul lunii aprilie a acestui an, Adamescu jr. a ridicat o excepție privind inadmisibilitatea apelului, cerere care a fost respinsă de către Tribunalul București, la fel ca şi excepţia lipsei capacității de folosință privind acțiunea principală, iar instanța a decis continuarea judecății. Din acest motiv, în data de 14 iunie 2017, fiul lui Adamescu a formulat o cerere de recuzare a completului de judecată, cerere înaintată unui alt complet.

În 28 iunie, noul complet învestit cu soluţionarea cererii de recuzare a anulat această cerere, ca insuficient timbrată, și a dispus sancționarea cu amendă judiciară în cuantum de 1.000 de lei a lui Bogdan Alexander Adamescu. Este amenda maximă pe care articolul 187, alineat 1, punctul 1, litera “b” din Codul de Procedură Civilă o prevede în astfel de situații. Acest articol, care vizează sancționarea pentru încălcarea obligațiilor privind desfășurarea procesului, stabilește că “dacă legea nu prevede altfel, instanţa va putea sancționa cu amendă de la 100 la 1.000 de lei formularea cu rea-credință a unei cereri de recuzare sau de strămutare”.

Amenda dispusă este executorie, dar Bogdan Alexander Adamescu o poate ataca cu o cerere de reexaminare în termen de 15 zile de la comunicare. Tot cu contestație, dar de această dată în termen de cinci zile de la comunicare, ar putea fi atacată și soluţia de anulare a cererii de recuzare. Următorul termen de judecată, pe fond, a procesului de divorț dintre soții Adamescu va avea loc în data de 13 septembrie 2017.

 

Carmen Adamescu a înaintat, în 2015, la Judecătoria Sectorului 1, acțiunea de divorț și de partaj, solicitând jumătate din averea lui Dan Adamescu. Instanța a impus atunci o taxă de timbru în valoare de 50 de milioane de euro. Căsătoria, pe fond, a fost desfăcută, însă ambii soți au atacat-o cu apel. După decesul lui Dan Adamescu, reprezentantul acestuia în procesul de divorț a fost desemnat fiul său, Alexander.

 

Miza continuării procesului de divorț dintre defunctul Dan Adamescu și soția acestuia, Carmen Adamescu, este averea magnatului, estimată la peste o jumătate de miliard de euro. Decesul lui Adamescu nu a oprit continuarea judecății

×
Subiecte în articol: Bogdan Alexander Adamescu