x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Boeing ar putea fi urmărită penal în SUA

Boeing ar putea fi urmărită penal în SUA

de Redacția Jurnalul    |    15 Mai 2024   •   21:15
Boeing ar putea fi urmărită penal în SUA
Sursa foto: nuttapong/Getty Images/iStockphoto

Coșmarul pentru Boeing se prelungește. Compania ar putea fi urmărită penal în SUA pentru prăbușirea avioanelor 737 MAX care a provocat moartea a 346 de persoane

Până în vară se va decide dacă Boeing va fi acuzată pentru prima dată în legătură cu prăbușirile din Etiopia și Indonezia, care au fost puse atât pe seama software-ului stricat, cât și pe supravegherea reglementărilor.

Departamentul de Justiție al SUA (DOJ) a depus o plângere în care acuză constructorul de avioane că și-a încălcat obligațiile prevăzute într-un acord din 2021 care a protejat Boeing de urmărirea penală în legătură cu accidentele.

Apoi, Boeing a fost de acord să plătească 2,5 miliarde de dolari pentru a rezolva investigația privind comportamentul său, să despăgubească rudele victimelor și să își revizuiască practicile de conformitate.

Termenii acelui acord - cunoscut sub numele de acord de amânare a urmăririi penale - urmau să expire în luna ianuarie a acestui an, dar, cu două zile înainte, o aeronavă Boeing 737 MAX 9 operată de Alaska Airlines a suferit o explozie a unui panou în aer.

Dosarul depus în instanță expune Boeing la o potențială urmărire penală în legătură cu accidentele din 2018 și 2019, care ar putea atrage după sine noi sancțiuni financiare și o supraveghere mai strictă.

DoJ a declarat că, deși Boeing face acum obiectul urmăririi penale, va lua în considerare măsurile pe care producătorul de avioane le-a luat pentru a aborda și remedia încălcarea pactului înainte de a stabili cum să procedeze.

Acesta a obligat compania să răspundă până la jumătatea lunii iunie și a declarat că va lua o decizie cu privire la posibilitatea de a continua cu un nou caz penal până la 7 iulie.

„Credem că am respectat termenii acelui acord și așteptăm cu nerăbdare oportunitatea de a răspunde Departamentului pe această temă", a precizat Boeing într-un comunicat.

Agenția de știri Reuters a relatat că oficialii DoJ urmau să se întâlnească cu familiile celor decedați în accidentele din 2018 și 2019, ca parte a deliberărilor.

Flota MAX 8 a fost retrasă din serviciu timp de 20 de luni în urma dezastrului zborului 302 al Ethiopian Airlines lângă Addis Abeba în martie 2019. Atunci, toți cei 157 de la bord au fost uciși, conform Sky News.

Cu șase luni mai devreme, un avion Lion Air 737 MAX 8, care transporta 189 de pasageri și echipaj, s-a prăbușit în Indonezia.

Un software de control al zborului prost proiectat a fost în cele din urmă învinuit pentru ambele accidente.

Incidentul MAX 9 din 5 ianuarie, din acest an, a dus la un nou val de investigații.

Autoritățile au limitat programele de producție ale Boeing, iar o amplă remaniere a managementului este în curs de desfășurare.

Efectele în lanț ale crizei au afectat livrările și planurile de extindere ale clienților săi, printre care se numără și Ryanair.

Constructorul de avioane și autoritățile de reglementare au fost acuzate pe scară largă că nu au învățat lecțiile trecutului.

În timpul unei audieri în Senat, în aprilie, un inginer Boeing a declarat că firma a luat unele măsuri periculoase pentru anumite avioane și l-a pus pe tușă atunci când a ridicat probleme de siguranță.

Boeing a negat afirmațiile.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: boeing SUA penal