x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Fotbal cu risc penal ridicat

Fotbal cu risc penal ridicat

de Dan Constantin    |    16 Iun 2016   •   09:10
Fotbal cu risc penal ridicat
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Peștele de la cap se împute, proverbul pe care îl știu și copiii, definește bine situația din fotbal. Nu doar din fotbalul românesc, ci chiar de la vârful federației internaționale unde a fost destructurată echipa lui Sepp Blatter. Soarta multor șefi de la FIFA, arestați la cererile unor procurori din SUA, se va ,,juca” în instanțe pentru acuzații de fraudă, corupție, spălare de bani. În acest vârtej și-a pierdut postul și șeful UEFA, Michel Platini, care privește acum la televizor EURO 2016, competiția pe care a oferit-o Franței.

Cel mai bun jucător al lumii, Lionel Messi, a scăpat cu greu de pușcărie în Spania pentru evaziune fiscală. Fostul președinte al clubului Bayern München, jucător de glorie, Uli Honess, a fost condamnat la 3 ani şi jumătate pușcărie cu executare pentru fuga de Fiscul german. Maradona a ajuns cu procesul la Înalta Curte a Italiei pentru o evaziune de 37 milioane de euro.

Exemplele din România arată că și fotbalul nostru ajunge să fie ,,arbitrat” în instanțe. Procesul ,,greilor” a dus la scoaterea din joc a mai multor șefi de cluburi, finanțatori, dar suspiciunea de amestec politic pentru a-i face loc lui Burleanu la FRF nu este lămurită nici după ce Gică Popescu și George Copos și-au ispășit pedepsele. Valiza cu bani pentru prime date altei echipe din campionat l-a băgat pe stelistul Gigi Becali în proces. Dan Adamescu și fiul, care au devalizat clubul din Galați, au pe rol un tun de gabarit depășit - fraudarea Astra -, dar afacerea din fotbal stă la rând la Parchet. Primarul din Buzău și recent primarul răsales din Baia Mare au dosare în legătură cu metode de finanțare a fotbalului local considerate ilegale de DNA, mita lui Cherecheș fiind dată de șeful clubului. Acum face valuri mai mari decât cele ale spectatorilor din tribune sentința în favoarea lui Mititelu, patronul lăsat fără echipă la Craiova. Miliardul de lei despăgubiri îi va lăsa desculți pe Mitică Dragomir și pe Mircea Sandu, iar Liga și Federația pot să tragă obloanele. Șandramaua intră în faliment! Mitică are în lucru și dosarul unei mite pentru transmisii de meciuri, luată de la un cablist conectat sentimental la DNA.

 

×