x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Ministerul Justiției a preluat președinția Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar

Ministerul Justiției a preluat președinția Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar

25 Iun 2020   •   14:27
Ministerul Justiției a preluat președinția Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar
Sursa foto: FB Ministerul Justiției

Ministerul Justiției a anunțat, joi, în cadrul unui comunicat de presă, că a preluat președinția Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar (CNDIU), pe durata următorului an.  

Preluarea președinției a avut loc la sediul Ministerului Apărării Naționale, cu ocazia sesiunii ordinare a CNDIU. Președinția va fi asigurată de secretarul general al Ministerului Justiției, Elena Petrașcu.

„Preluarea preşedinţiei Comisiei de către Ministerul Justiţiei reprezintă o oportunitate pentru a dezvolta atât dimensiunea juridică ce ţine de implementarea şi aplicarea dreptului internaţional umanitar, cât şi dimensiunea programatică, ce ţine de viziunea României faţă de acest subiect", se arată în comunicat.

Ministerul Justiţiei îşi propune o abordare ambiţioasă a preşedinţiei sale în cadrul CNDIU şi are în vedere sesizarea Parlamentului cu un proiect de Lege privind cooperarea judiciară dintre România şi Curtea Penală Internaţională, elaborarea şi promovarea unei noi strategii privind dreptul internaţional umanitar, precedenta datând din anul 2007, dezvoltarea capacităţii Comisiei de a îndeplini sarcinile Comitetului consultativ prevăzut de Rezoluţia a II-a a Conferinţei de la Haga din 1954 pentru protecţia bunurilor culturale în caz de conflict armat şi creşterea gradului de diseminare a dreptului internaţional umanitar în societatea civilă, inclusiv prin programul de educaţie juridică în şcoli şi licee şi informarea publicului cu privire la activitatea Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei, dar şi cu privire la activitatea Comisiei în sine.

Mai mult, Ministerul Justiției își mai propune să elaboreze un Ghid de drept international care să conțină elemente fundamentale din practica dreptului international umanitar și un ansamblu esential de cutume aplicabile de către cetățenii care intră sub incidența dreptului international umanitar, potrivit comunicatului.

×