x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Motivarea CCR în legătură cu Avocatul Poporului, publicată în Mon. Oficial. Weber revine în funcție

Motivarea CCR în legătură cu Avocatul Poporului, publicată în Mon. Oficial. Weber revine în funcție

06 Iul 2021   •   17:04
Motivarea CCR în legătură cu Avocatul Poporului, publicată în Mon. Oficial. Weber revine în funcție

Motivarea Curții Constituționale a României în legătură cu Avocatul Poporului a fost publicată, marți, în Monitorul Oficial al României și produce efecte. Astfel, Renate Weber poate reveni, oficial, în funcție.

Motivarea CCR în legătură cu neconstituționalitatea revocării lui Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului a fost publicată în Monitorul Oficial.

Odată cu publicarea, actul produce efecte juridice și Renate Weber poate să se întoarcă, oficial, în funcția de Avocat al Poporului.

Fundamentând hotărârea de revocare pe o interpretare a normei legale care excedează conținutului său, „Parlamentul a acționat cu încălcarea dispozițiilor art.9 alin.(2) din Legea nr.35/1997 și, implicit, a prevederilor art.1 alin.(5) din Constituție, care consacră principiul legalității și al supremației Legii fundamentale. Curtea reține că Parlamentul nu poate avea un drept discreționar cu privire la aplicarea sancțiunii revocării, el însuși trebuind să respecte exigențele legale și constituționale în exercitarea propriilor competențe”, potrivit motivării CCR în cazul Renatei Weber.

Astfel, Curtea observă caracterul „foarte vag al motivului de revocare”, care nu este precizat riguros, astfel încât să acopere numai abaterile grave săvârșite de Avocatul Poporului, faptul că legea nu prevede dreptul la apărare al Avocatului Poporului, în cadrul unei proceduri transparente, care să asigure o audiere publică a acestuia, și că nu există o procedură de contestare a hotărârii de revocare în fața Curții Constituționale de către însăși persoana revocată, toate aceste elemente constituind, separat și împreună, vicii de neconstituționalitate ale hotărârii Parlamentului supuse controlului instanței constituționale.

×
Subiecte în articol: renate weber