x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie România condamnată la CEDO pentru homofobie

România condamnată la CEDO pentru homofobie

01 Iun 2021   •   16:31
România condamnată la CEDO pentru homofobie

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat România pentru incidentele din 2013 de la Muzeul Ţăranului Român, câmd polițianu a putut să prevină o invazie a extremei drepte în timpul proiecţiei de filme gay.

Asociaţia ACCEPT şi alți cinci petenţi au făcut plangere cu privire la incidentele din seara zilei de 20 februarie 2013, când pelicula "The Kids Are Alright" a fost întreruptă de grupuri extremiste prin ocuparea sălii prin "scandarea unor lozinci homofobe, utilizarea publică de însemne legionare şi neonaziste şi ameninţări cu moartea la adresa publicului şi a organizatorilor".

CEDO a hotărât că România a încălcat dreptul la nediscriminare, demnitate umană şi întrunire paşnică a comunităţii LGBT în cauza "ACCEPT şi alţii împotriva României", având ca obiect incidentele homofobe petrecute la cinematograful din cadrul Muzeului Ţăranului Român în 2013.
România a încălcat articolul 14 împreună cu articolele 8 şi 11 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului: dreptul de a nu fi discriminat în raport cu manifestarea dreptului la viaţă privată şi demnitate umană şi exercitarea libertăţii de întrunire paşnică.

Daunele morale şi cheltuielile de judecată se ridică la 59 514 euro.

×
Subiecte în articol: homofobie cedo