x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Vor mai fi procurorii magistrați?

Vor mai fi procurorii magistrați?

de Dan Constantin    |    17 Noi 2016   •   13:49
Vor mai fi procurorii magistrați?

Ministrul Prună Raluca vrea să împingă procurorii în afara categoriei magistraților! Un proiect de lege dorește să impună un control întărit și extins al Executivului, deci al puterii politice și administrative asupra procurorilor. Deja acest control se exercită la numirea conducerii parchetelor, procedura dând CSM un rol decorativ, de consultanță, diferit de procedura la numirile judecătorilor. Intruziunea Ministerului Justiției în activitatea procurorilor, prin exercitatrea controlului extins asupra lor la întreaga activitate, este în prag de legiferare printr-o procedură ocolitoare.

În aprilie 2016, Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică un proiect de Lege pentru organizarea și funcționarea DIICOT. Nota de fundamentare susține necesitatea actului normativ pentru punerea în acord cu actualitatea a sarcinilor acestei structuri din cadrul Ministerului Public. Întărirea autonomiei de decizie, responsabilizarea conducerii DIICOT, structura, numărul de posturi sunt reglementate unitar prin noua lege. La intrarea în vigoare a legii propuse urmează abrogarea Legii 508/2004 care reglementa activitatea DIICOT. Până aici, totul pare normal.

Profitând de ,,oportunitate”, ministrul Prună strecoară însă prin noua lege DIICOT o modificare a Legii 304/2005 privind organizarea judiciară. Astfel, alineatul 1 al articolului 69 se modifică și va avea următorul cuprins: ,,Ministrul Justiției, când consideră necesar, din proprie iniţiativă sau la cererea CSM, exercită controlul asupra procurorilor, prin procurori anume desemnați de procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ sau, după caz, de procurorul-șef al DNA, de procurorul-șef al DIICOT ori de ministrul Justiției”. (sublinierile noastre)

În dezbaterile care au avut loc în campania pentru alegerea noilor membri ai CSM, s-au ridicat opinii legate de statutul procurorilor, care prin subordonarea față de Executiv au o independență redusă, ceea ce intră în opoziție cu reglementările europene pentru statutul magistraților. Or, modificarea propusă de a statua controlul ministrului Justiției ,,când este necesar, din proprie inițiativă” asupra procurorilor îi pune pe aceștia în afara magistraților.

×