x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Alertă la Galaţi: Focar de pestă porcină africană la Grădina Zoologică

Alertă la Galaţi: Focar de pestă porcină africană la Grădina Zoologică

14 Aug 2019   •   15:20
Alertă la Galaţi: Focar de pestă porcină africană la Grădina Zoologică

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, miercuri, Planul de măsuri la confirmare în zona de protecţie şi cea de supraveghere ca urmare a apariţiei unui focar de pestă porcină africană la Grădina Zoologică din Pădurea Gârboavele de lângă Galaţi, şi a altui focar în localitatea Traian Sat, a declarat directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Carmen Stroia.

Potrivit acesteia, Laboratorul de la Bacău a confirmat prezenţa virusului pestei porcine la un porc vietnamez aflat în Grădina Zoologică din Pădurea Gârboavele. În consecinţă, s-a decis uciderea preventivă a celor 21 de porci vietnamezi de la Zoo şi a singurului porc mistreţ.

De asemenea, a fost confirmat un focar de pestă porcină africană într-o gospodărie din localitatea Traian Sat. S-a decis uciderea preventivă a celor 65 de suine din localitate.

În aceste zone, deplasarea şi transportul porcilor pe drumurile publice sunt interzise, cu excepţia cazului când sunt avizate de autoritatea veterinară; niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizare; animalele sunt supuse catagrafierii şi supravegherii clinice de către medicii veterinari.

În judeţul Galaţi au fost descoperite, de la începutul anului, 30 de focare de pestă porcină africană şi au fost sacrificaţi, în total, peste 1.600 de porci. AGERPRES

×