Un bebeluş în vârstă de nouă luni se află printre cei nouă răniţi în deflagraţia produsă în cursul nopţii de marţi spre miercuri într-un bloc din municipiul Bistriţa, acesta ajungând la spital cu contuzie frontală, escoriaţie piramidă nazală şi regiunea temporală posterioară, potrivit comunicatului remis miercuri de Spitalul de Urgenţă Judeţean Bistriţa.
Reprezentanţii spitalului au precizat că părinţii bebeluşului au refuzat internarea. De asemenea, un bărbat de 30 de ani, policontuzionat prin explozie, cu traumatism cranio-cerebral acut, contuzie de coloană cervicală şi contuzie toraco-abdominală, a plecat acasă pe proprie răspundere.
Alte trei persoane au fost externate în urma îngrijirilor primite la unitatea de primite urgenţe: o femeie de 57 ani, care suferise un atac de panică, un adolescent de 18 ani cu diagnosticul plagă contuză antepicior drept şi un bărbat de 31 ani, cu diagnosticul policontuzionat prin explozie.
Printre răniţi se numără şi o tânără de 24 ani, diagnosticată cu amnezie retrogradă şi traumatism cranio-cerebral, care a fost transferată pentru consult la secţia psihiatrie.
Cel mai grav rănit este chiar locatarul apartamentului în care s-a produs deflagraţia, un tânăr de 24 ani. Diagnosticul în cazul său a fost de arsură de căi aeriene superioare, arsuri gradul I, II şi III pe aproximativ 70% suprafaţă corporală ş tulburări de comportament. Medicii au decis în cazul său să îl transfere la Spitalul de arşi din Bucureşti, cu un echipaj de terapie intensivă mobilă, în stare de comă indusă medicamentos.
În spitalul din Bistriţa au rămas internaţi o tânără de 18 ani, policontuzionată şi cu arsuri de gradul II pe mâini, internată în secţia de chirurgie, şi un bărbat de 48 ani, policontuzionat şi intoxicat cu monoxid de carbon, care a fost internat în secţia de medicină internă.
Potrivit unui comunicat de presă remis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, la locul exploziei s-au deplasat, în prima etapă, un echipaj de terapie intensivă SMURD, un echipaj de prim ajutor SMURD, două autospeciale cu apă şi spumă şi o autospecială pentru salvare de la înălţimi.
"Imediat, efectivele salvatorilor au fost suplimentate cu forţe de la alte instituţii, astfel: SAJ Bistriţa- Năsăud cu 5 ambulanţe tip B2 şi 10 cadre medicale, SVSU Bistriţa cu 2 autospeciale şi 8 voluntari, IJJ Bistriţa-Năsăud cu 2 autospeciale şi 13 jandarmi, IPJ Bistriţa-Năsăud cu 8 autospeciale şi 20 poliţişti, o echipă a societăţii de distribuţie a gazelor naturale şi o echipă aparţinând societăţii de distribuţie energie electrică", se mai precizează în comunicat.
Cu sprijinul Primăriei municipiului Bistriţa au fost asigurate 20 locuri de cazare şi adăpost provizoriu pentru persoanele evacuate. Majoritatea locatarilor s-au cazat la rude şi prieteni, doar patru persoane au fost cazate în spaţiul pus la dispoziţie de autorităţi.
Reprezentanţii ISU spun că în urma deflagraţiei au fost afectate cele 40 de apartamente din imobil şi un număr de 25 apartamente din imobilele învecinate (geamuri sparte). AGERPRES