x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Cluj: Peste 30 de roboţi se înfruntă la BattleLab Robotica

Cluj: Peste 30 de roboţi se înfruntă la BattleLab Robotica

06 Mai 2017   •   14:06
Cluj: Peste 30 de roboţi se înfruntă la BattleLab Robotica

Peste 30 de roboţi realizaţi de studenţi se înfruntă, sâmbătă, în cadrul unui concurs internaţional de profil, BattleLab Robotica, organizat la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN). 

"Concursul internaţional de sumo robotic, BattleLab Robotica, reuneşte 31 de echipe alcătuite din studenţi, care au construit de la zero roboţi autonomi pentru a se lupta în ring, exact ca în sportul sumo din Japonia. Roboţii trebuie să fie capabili să identifice şi să elimine adversarii, împingându-i afară de pe suprafaţa de joc, în competiţii de tip unu la unu. Avem roboţi campioni europeni şi campioni mondiali din România, dar şi din Polonia, Turcia şi Republica Moldova. Concursul reprezintă ocazia perfectă pentru studenţi de a-şi valorifica abilităţile practice pe baza cunoştinţelor teoretice asimilate pe durata facultăţii. Este un exemplu de pasiune, de muncă, al unor studenţi pasionaţi de roboţi", a declarat Septimiu Crişan, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie Electrică, din cadrul UTCN. 

Unul dintre roboţii din competiţie, Roast, este construit dintr-un prăjitor de pâine. 

"Din lipsă de fonduri, am zis să facem ceva amuzant pentru a demonstra că din orice se poate construi un robot. Robotul funcţionează, e bine programat. Am cumpărat special un prăjitor de pâine şi am construit acest robot", a spus Alexandru Pop, student la Facultatea de Automatică şi Calculatoare a UTCN. 

Un alt robot este construit dintr-un fier de călcat. 

"Robotul a fost creat ca un exemplu că se poate construi un robot cu foarte puţini bani, chiar şi din obiecte casnice. Unui fier de călcat i s-au pus senzori, o baterie şi motoare ieftine", a spus Claudiu Guja, student la UTCN. 

Robotul câştigător va participa la cel mai mare concurs de sumo robotic, organizat în Japonia, iar cele mai bune echipe din cadrul concursului de la UTCN vor primi premii în valoare totală de peste 7.000 de euro. 

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: battlelab robotică