x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Daune morale plătite unui elev de un liceu din Buzău

Daune morale plătite unui elev de un liceu din Buzău

de Redacția Jurnalul    |    01 Feb 2024   •   15:30
Daune morale plătite unui elev de un liceu din Buzău
Sursa foto: Kuzma/Getty Images/iStockphoto

Colegiul Naţional „B.P. Haşdeu” din Buzău trebuie să plătească daune morale de 3.000 de euro unui elev căruia i-a fost scăzută nota la purtare în urma unei postări pe Facebook. Decizia instanței este definitivă.

Un elev din clasa a XI-a a postat, în 2018, pe un grup de Facebook al liceului, un mesaj despre profesoara de desen, însoțit de un videoclip. 

„Colegiul «Bogdan Petriceicu Hasdeu» este liceul în care este interzisă purtarea bărbii şi a părului lung, dar unde predă una dintre cele mai luminate minţi ale sistemului de învăţământ, această struţo-cămilă a artei, care se zbate între vocaţia de a cânta şi de a desena”, a scris Andrei Voicu. 

Consiliul Profesoral a fost sesizat și s-a decis scăderea mediei la purtare la nota 2, deși Andrei era un elev bun și a promovat examenul de bacalaureat cu nota 9.05.

Însă părinții elevului au acționat liceul în instanță. 

„În urma eforturilor noastre susţinute, Colegiul a fost obligat să radieze menţiunile din evidenţele şcolare ale lui Andrei, inclusiv nota injustă de 2 la purtare, şi să revizuiască media pe semestrul 1.

Mai mult, justiţia i-a acordat clientului nostru daune morale în valoare de 3.000 de euro, marcând astfel recunoaşterea impactului emoţional şi psihologic pe care abuzul de putere îl poate avea asupra unui elev”, au transmis reprezentanţi cabinetului de avocatură care l-a reprezentat pe elev.

În luna aprilie 2023, Tribunalul Buzău a pronunțat prima decizie în care Colegiul Naţional ”B.P. Hasdeu” era obligat să șteargă din evidenţele şcolare nota pe care i-a aplicat-o elevului pe semestrul I al anului şcolar 2018-1019.

Încă de la prima pronunțare, judecătorii au decis că elevul trebuie să primească 3.000 de euro daune morale şi cheltuieli de judecată de 2.800 de lei de la. Școala a făcut recursuri, dar instanța le-a respins ca fiind nefondate, potrivit ziarulring.ro.

×
Subiecte în articol: buzău liceu elev facebook daune morale