x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Inundații grave în Teleorman. 13 localități sunt sub ape

Inundații grave în Teleorman. 13 localități sunt sub ape

09 Mar 2018   •   13:33
Inundații grave în Teleorman. 13 localități sunt sub ape

Inundaţiile au afectat 13 localităţi din Teleorman, cea mai gravă situaţie fiind în continuare la Drăgăneşti Vlaşca, unde cinci persoane au fost evacuate la rude, informează vineri, într-un comunicat de presă, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Teleorman. 

De asemenea, 15 case din judeţ au fost avariate din cauza inundaţiilor. 

''În ceea ce priveşte situaţia generală existentă la nivelul judeţului Teleorman, actualizată cu ultimele raportări din teren, astăzi (vineri - n.r.), la ora 10,00, aceasta se prezenta astfel: 13 localităţi afectate, 5 persoane evacuate (din localitatea Drăgăneşti Vlaşca, toate fiind evacuate la rude), 15 case avariate, 30 de animale evacuate din gospodării, 20 de spaţii comerciale afectate, 47 de anexe inundate, 60 de podeţe avariate, 101 curţi inundate, aproximativ 3,5 km de drumuri comunale, 34 ha teren intravilan, 144 ha de păşune, 25 ha de pădure, 273 ha teren agricol şi cca. 495 de fântâni afectate'', se precizează în comunicat. 

În continuare, cea mai dificilă situaţie se regăseşte în localitatea Dragăneşti Vlaşca, unde apa a inundat DJ 503, pe o distanţă de circa 200 de metri, cu o adâncime de aproximativ 40 de cm, precum şi DN6 (E70), pe o lungime de 100 de metri, cu o adâncime de circa 25 cm, circulaţia desfâşurându-se cu greutate. Din această cauză, DJ 503 se menţine închis pe acel sector de drum, fiind stabilită ca rută ocolitoare DC 18 - Drăgăneşti Vlaşca - Comoara - Botoroaga - Videle, iar pe DN 6 (E70) restricţia pentru autovehicule a fost redusă până la 3,5 t, circulându-se alternativ, pe un singur sens. 

Autorităţile informează că personalul instituţiilor cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii au fost şi sunt în continuare în teren, acţionând pentru rezolvarea problemelor apărute la nivelul localităţilor în vederea diminuării pagubelor şi restabilirii stării de normalitate. 

''Având în vedere faptul că în 13 localităţi din judeţul Teleorman s-au produs inundaţii locale, îi sfătuim pe cetăţeni să respecte recomandările autorităţilor locale/judeţene şi centrale şi să se informeze periodic asupra evoluţiei situaţiei hidrologice din zonele respective, iar în cazul în care au probleme în ceea ce priveşte alimentarea cu apă potabilă, alimente, medicamente sau alte materiale de strictă necesitate, să apeleze imediat la sprijinul autorităţilor locale'', se mai arată în comunicatul CJSU Teleorman. 

La nivelul judeţului este în vigoare o atenţionare de tip Cod Galben, în intervalul 8 martie ora 12,00 - 9 martie ora 18,00, pe râurile Neajlov, Călmăţui, Vedea - sector aval S.H. Văleni. 

''Alte situaţii monitorizate, la care s-a acţionat până la această oră, la nivelul SGA (Sistemul de Gospodărire a Apelor - n.r.): 2 buldoexcavatoare au executat decolmatare pe o lungime de 100 m în localitatea Drăgăneşti Vlaşca; formaţia Videle face monitorizare pe cursurile de râu şi lucrările din administrare; formatia Roşiorii de Vede a intervenit pentru consolidare mal drept râul Bratcov, amonte pod Dorobanţi, împotriva infiltrărilor, cu 1.000 saci cu nisip, 4 agenţi hidro şi şeful formaţiei de la Roşiorii de Vede, 7 pompieri şi 10 jandarmi; formaţia Conţeşti a intervenit cu subtraversare dig nr. 4 - râu Vedea, la Moara Bragadiru cu 50 saci cu nisip pentru a asigura etanşietatea clapetului'', informează Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman. 

Conform sursei citate, la nivelul judeţului se acţionează conform planurilor de apărare împotriva inundaţiilor, asigurându-se supravegherea în permanentă a cursurilor de apă cu echipele de intervenţie ale formaţiilor de lucru. 

'' În localitatea Drăgăneşti Vlaşca se menţin dislocate următoarele forţe: 22 pompieri, două autospeciale de stingere, un camion de intervenţie, o motopompă remorcabilă, o autospecială primă intervenţie şi comandă, o barcă şi 3 motopompe transportabile, în localitatea Ţigăneşti se acţionează pentru evacuarea apei din gospodării cu o motopompă remorcabilă, un autocamion şi 3 pompieri, în localitatea Beuca, o porţiune din drumul de acces către 15 locuinţe a fost inundată, la acestea ajungându-se doar cu autovehicule cu gardă mare de la sol, gen tractoare şi camioane. S-a luat legătura cu cetăţenii din cele 15 locuinţe, nepunându-se problema evacuării lor'', se mai arată în comunicatul CJSU Teleorman. AGERPRES 

×
Subiecte în articol: inundatii teleorman