x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Ochelari pentru pensionari, cu bani de la primărie

Ochelari pentru pensionari, cu bani de la primărie

de Monica Cosac    |    23 Iul 2018   •   15:06
Ochelari pentru pensionari, cu bani de la primărie

Pensionarii bucureşteni cu pensii mici vor putea beneficia de un sprijin financiar în valoare de maximum 250 lei pentru achiziţionarea unei perechi de ochelari, potrivit unui proiect al Primăriei Capitalei. Asigurarea accesului gratuit la internet în Bucureşti şi înfiinţarea unui Centru de excelenţă pentru tratarea bolnavilor de cancer sunt alte două proiecte pe care consilierii generali ai Capitalei urmează să dezbată în această săptămână.

 

Primăria Capitalei vrea să ofere un sprijin financiar de până la 250 de lei pensionarilor care au pensia mai mică decât salariul minim net pe economie (1.162 de lei), pentru achiziţionarea unei perechi de ochelari. Banii urmează să fie acordaţi o singură dată/beneficiar, din bugetul Centrului pentru Seniori al Municipiului Bucureşti, instituţie care va fi împuternicită să elaboreze regulamentul, în termen de maximum 30 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii. Proiectul este intitulat „Lumina ochilor, cea mai importantă. Ochelari pentru vârsta a treia” şi ar urma să fie dezbătut în şedinţa din 26 iulie a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

WI-FI gratuit

Un alt proiect care va fi dezbătut joi vizează acordul de principiu pentru demararea proiectului „WI-FI Gratuit în Bucureşti”. „Proiectul urmăreşte: promovarea obiectivelor aflate în administrarea Municipiului Bucureşti; asigurarea accesului rapid al cetăţenilor şi organizaţiilor la informaţii; asigurarea accesului rapid al cetăţenilor şi organizaţiilor la servicii publice electronice; îmbunătăţirea accesului la internet prin creşterea gradului de acoperire a reţelelor de comunicaţii electronice de mare viteză în bandă largă; creşterea gradului de utilizare a internetului”, se arată în raportul de specialitate postat pe site-ul PMB.

Indicatorii tehnico-economici ai proiectului vor fi stabiliţi pe baza unui studiu de fezabillitate care va fi supus aprobării CGMB.

Centru de protonoterapie

Primăria Capitalei doreşte, de asemenea, să înfiinţeze un centru de protonoterapie pentru tratarea bolnavilor de cancer. În acest sens, în această săptămână, consilierii generali vor vota atât nota conceptuală şi tema de proiectare pentru înfiinţarea şi amenajarea unui Centru de excelenţă în terapie oncologică prin protonoterapie, cât şi transmiterea unui imobil din administrarea CGMB în administrarea Administraţiei Spitalelor Bucureşti, pentru construirea acestui centru medical. Imobilul respectiv, situat în Splaiul Unirii nr. 176, are un teren în suprafaţă de 25.579 mp.

„Prin realizarea investiţiei se va asigura accesul la tratamentul prin protonoterapie, precum şi la secţiile de diagnosticare imagistică, precum şi la prestarea de tratamente şi alte servicii medicale conexe a unui număr de peste 50 mii de pacienţi anual, în cele trei blocuri de tratament în regim ambulatoriu, în staţiile de terapie special amenajate în acest centru, precum şi în cabinetele de diagnosticare imagistică anexate la acesta”, se arată în expunerea de motive, semnată de primarul general, Gabriela Firea. În document se mai menţionează, de asemenea, că în Capitală nu există suficiente centre de tratament pentru bolnavii de cancer, aceştia aşteptând perioade îndelungate pentru a se putea programa la şedinţe de radioterapie.

Conform notei conceptuale, protonoterapia poate completa radioterapia convenţională prin iradierea suplimentară a tumorii după ce s-a administrat o doză suficientă cu radioterapie cu fotoni. „Calitatea vieţii după protonoterapie este mai bună decât cea a bolnavilor trataţi cu radioterapie convenţională. Efectele secundare adverse sunt foarte scăzute şi pe timp scurt (...) cu scăderea incidenţei apariţiei unui al doilea cancer după radioterapie convenţională”, potrivit proiectui municipalităţii.

 

Municipalitatea estimează că în Bucureşti sunt aproximativ 200.000 de pensionari cu pensii mai mici decât salariul minim net pe economie şi a calculat un buget al proiectului de aproximativ 50 de milioane de lei.

Se estimează că noul Centru de protonoterapie va asigura consultarea, evaluarea şi diagnosticarea lunară pentru circa 3.600 de bolnavi, iar pentru diversele proceduri cu protonoterapie se vor asigura anual tratamente pentru peste 6.000 de bolnavi.

 

Proiectul municipalităţii se adresează pensionarilor cu pensii sub 1.162 de lei.

 

 

 

 

×