x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 48 de producători amendaţi pentru că s-au înţeles să scumpească pâinea

48 de producători amendaţi pentru că s-au înţeles să scumpească pâinea

de Florina Zainescu    |    10 Dec 2009   •   00:00

Consiliul Concurenţei a amendat, cu 6,3 milioane lei, 48 de firme din Vrancea şi Maramureş, de pe piaţa pâinii, pentru că au crescut preţul simultan şi a sesizat Procuratura în privinţa fostului preşedinte al Asociaţiei Comercianţilor Depozitari de Cereale, Ioan Scurteli, pentru încălcarea legii concurenţei.



Investigaţia pe piaţa pâinii şi pe sectoarele conexe a fost deschisă în anul 2007. "În urma investigaţiei s-a confirmat că a existat o înţelegere între 17 firme din judeţul Maramureş şi 31 de firme din judeţul Vrancea, potrivit căreia au crescut preţul pâinii de la 1,56 lei pe kilogram la 2,1 lei pe kilogram în trei zile", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului.

În urma majorării preţului la pâine a rezultat o pierdere pentru consumatorii din judeţul Vrancea de 8,33 milioane lei. În judeţul Vrancea, cea mai mare amendă a fost aplicată firmei Comcereal din Focşani, de 1,9 milioane lei, urmată de Nis Prod, cu 1,25 milioane lei. În Maramureş cea mai mare sancţiune, de 126.000 lei, a fost primită de Andana Pan. Consiliul Concurenţei a mai amendat firma TCE Trei Brazi, cu 1,5 milioane lei, pentru blocarea inspecţiei.

De asemenea, fostul preşedinte al Asociaţiei Comercianţilor Depozitari de Cereale din România (ACDCR), Ioan Scurteli, a fost anchetat pentru rolul determinant în conceperea şi organizarea unor fapte care încalcă Legea Concurenţei. "Am decis să sesizăm Procuratura în privinţa lui Scurteli, pentru că a încălcat Legea concurenţei. Este prima oară când facem acest lucru, nu avem un precedent şi nu ştim cum se va comporta justiţia. Pedeapsa este de închisoare între şase luni şi patru ani. Am avut dovezi că majorarea de preţ a fost decisă în cadrul unei întâlniri, făcută în mod organizat", a spus inspectorul de Concurenţă, Roxana Ilie. De asemenea, Consiliul a sancţionat ACDCR cu 8% din veniturile din 2008 (8.185 lei) pentru stabilitarea şi transmiterea unor nivele de tarife care trebuia aplicate de către membrii Asociaţiei pe piaţa serviciilor de depozitare a grâului din zonele de sud-est şi de vest ale României. Inspectorii Consiliului nu au găsit suficiente dovezi în cazul membrilor ACDCR pentru trimiterea în judecată. "Există procese-verbale care stabilesc diferite tarife pentru depozitare pe piaţa cerealelor şi am amendat Asociaţia, dar nu am găsit suficiente dovezi împotriva membrilor pentru a rezista în faţa instanţei", a spus Chiriţoiu.

×
Subiecte în articol: observator