x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 73 de ani de la intrarea în război cu Rusia. Antonescu: "Ostaşi, vă ordon: Treceţi Prutul!"

73 de ani de la intrarea în război cu Rusia. Antonescu: "Ostaşi, vă ordon: Treceţi Prutul!"

de Dan Constantin    |    22 Iun 2014   •   10:29
73 de ani de la intrarea în război cu Rusia. Antonescu: "Ostaşi, vă ordon: Treceţi Prutul!"

In noaptea de 21/22 iunie 1941 trupele romane, in alianta cu Germania, au declansat operatiunile militare impotriva Rusiei Sovietice. Antonescu a transmis celebrul ordin catre armata SOLDATI, VA ORDON TRECETI PRUTUL!.

Campania din Est a dus trupele romane pana aproape de Volga si in Caucaz. Planul lui Hitler de a ocupa rapid Moscova a esuat, armata germana suferind infrangeri grele langa capitala Rusiei, apoi la Stalingrad si Kursk. Romania a pierdut in campania din Est sute de mii de oameni, doar numarul militarilor morti fiind de 72 291, si se indrepta in primavara-vara anului 1944 spre o infrangere catastrofala.

La 23 august 1944 Romania intoarce armele, Maresalul Antonescu este arestat si tara se alatura coalitiei Natiunilor Unite.Trupele romane lupta pentru eliberarea intregului teritoriu, obtinuta la 25 octombrie 1944, fiind apoi angajata in  continuare in operatiuni militare alaturi de armata sovietica in Ungaria , Cehoslovacia, Austria, pana la 9 mai 1945. Pe frontul de Vest pierderile s-au ridicat la 21 035 de morti si peste 110 prizonieri si disparuti.

Maresalul  Ion Victor Antonescu a fost condamnat la moarte si executat in 1 iunie 1946, la Jilava, alaturi de principalii colaboratori . 

×
Subiecte în articol: al doilea razboi mondial