x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A fost DESCOPERIT cel mai mare TEZAUR monetar din argint de pe teritoriul României! Monedele, găsite întâmplător

A fost DESCOPERIT cel mai mare TEZAUR monetar din argint de pe teritoriul României! Monedele, găsite întâmplător

04 Sep 2013   •   15:11
A fost DESCOPERIT cel mai mare TEZAUR monetar din argint de pe teritoriul României! Monedele, găsite întâmplător

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) anunţă descoperirea şi recuperarea unui tezaur monetar din argint alcătuit din aspri otomani emişi în prima jumătate a secolului al XV-lea, cel mai mare recuperat pe teritoriul ţării noastre.

Tezaurul a fost descoperit întâmplător în data de 1 septembrie în apropierea oraşului Râmnicu Vâlcea şi cântăreşte 54,7 kilograme, informează biroul de presă al MNIR, într-un comunicat.

Persoana care a făcut descoperirea a anunţat luni dimineaţă (2 septembrie) MNIR, care s-a sesizat şi a trimis o echipă de specialişti pentru a cerceta contextul descoperirii şi pentru a prelua tezaurul.

Acesta reprezintă cel mai mare tezaur monetar recuperat până acum pe teritoriul României şi ajuns într-o colecţie publică, aflându-se în custodia muzeului, care se ocupă de identificarea, analizarea pieselor numismatice, precum şi de inventarierea acestora.

Asprul este o monedă turcească din argint, care a circulat în Ţările Române începând cu secolul al XV-lea până la începutul secolului al XIX-lea.

×