x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A treia tornada in Campia Baraganului

A treia tornada in Campia Baraganului

29 Mai 2005   •   00:00

O tornada a luat pe sus acoperisurile caselor din comuna calaraseana Nicolae Balcescu, pagubele ridicandu-se la peste 1,5 miliarde de lei.

  • de MAGDA COLGIU
  • DEZNADEJDE. Locuitorii afectati de tornada spera sa-si reconstruiasca gospodariile distruse
    Dupa o ploaie torentiala, urmata de caderi de grindina, vineri seara in comuna Nicolae Balcescu, din judetul Calarasi, s-a format o tornada care a afectat acoperisurile caselor si a produs pagube in 26 de gospodarii de peste 1,5 miliarde de lei. Aceasta este a treia tornada care se produce in Baragan, dupa cele de la Facaieni, din 2002, si cea de la Movilita din mai 2005.

    In localitatea Nicolae Balcescu, doar sase case au ramas fara acoperisuri, restul de 20 au pagube mai mici, fiind afectate intr-un procent de 10-30%.

    Prefectul judetului, Jenel Serban, seful Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta si colonelul Viorel Muresan, s-au deplasat la Nicolae Balcescu unde i-a asigurat pe locuitorii afectati de tornada ca vor fi ajutati cu materiale de constructii pentru a repara locuintele. Pana cel tarziu maine, prefectul se va intalni cu oamenii de afaceri din domeniul constructiilor si ii va ruga pe acestia sa contribuie cu tigla, placi de azbociment si lemn, astfel incat cei afectati sa isi refaca acoperisurile.

    La inceputul lunii, Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, a anuntat ca in aceasta perioada a anului exista riscul producerii unor tornade.

    FACAIENI. Primul eveniment meteorologic de genul unei tornade s-a produs la 12 august 2002 pe raza localitatii ialomitene Facaieni. Tornada, in urma careia doua persoane si-au pierdut viata, a afectat aproximativ 1.500 de persoane. 33 de case au fost distruse total iar alte 440 au suferit stricaciuni considerabile. Vijelia s-a intins pe o arie de 1,5 km, iar caracterul devastator pe care l-a avut a fost cauzat de faptul ca s-a produs intr-o zona populata.

    MOVILITA. O alta tornada a avut loc la data de 7 mai, tot in judetul Ialomita, la Movilita. Vartejul a smuls turla bisericii din localitate si a lasat 24 de case fara acoperis. Pagubele produse au fost estimate la circa 3 miliarde de lei.

    La doar trei saptamani de la napasta care s-a abatut asupra localitatii, casele afectate au fost in proportie de 90% refacute. Prefectul de Ialomita, Cazacu Marinica, s-a aratat multumit de efortul firmelor de constructii care au participat la aceasta actiune, declarand ca, "in general, lucrarile s-au desfasurat in grafic", singurul sau regret fiind legat de intentia unor cetateni de a obtine ajutor fara sa merite, provocandu-si singuri stricaciuni la locuinte. Intentia celor care au incercat aceste lucruri nu s-a materializat insa, pentru ca, imediat dupa ce s-a produs dezastrul, toate casele afectate de tornada au fost filmate.
    ×
    Subiecte în articol: observator tornada