Aprobarea celei de-a sasea evaluari a acordului preventiv in board-ul director al FMI este strict conditionata de implementarea a patru masuri, care cuprind majorarea pretului la gaze, plata arieratelor de la autoritatilor locale, privatizarea Oltchim si vanzarea a 5% din Transgaz.
"Am ajuns la un acord la nivel de experti. Vom recomanda boardului sa finalizam misiunea, dar, bineinteles va trebui sa vedem reactia de la Washington (...) Actiunile prealabile sunt patru. Prima este legata de arieratele la autoritatile locale. Va fi o ordonanta guvernamentala care va permite ca autoritatile locale sa poate folosi resursele disponibile pentru a reduce arieratele si chiar sa permita autoritatilor centrale sa achite direct aceste arierate din cotele defalcate", a declarat seful misiunii FMI de evaluare, Erik der Vrijer.
Pretul gazelor naturale livrate populatiei va urca din septembrie cu 5%, iar pentru firme majorarea va fi de 10%, intrucat cresterea costurilor nu a fost transferata in preturile finale in ultimii ani, a anuntat, marti, seful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv cu Romania, Erik der Vrijer.
"Foile de parcurs pentru gaze si electricitate nu s-au devansat (...). Exista un mecanism in Romania, o formula, care arata in cazul in care costurile cresc atunci vor trece in preturile finale. Acesta formula nu s-a aplicat in ultimii ani. Exista aici un bagaj dificil in ajustarea preturilor la gaze in raport cu cresterea costurilor, ceea ce ar fi trebuit daca mecanismul ar fi fost aplicat. Aceasta reprezinta o corectie a lipsei de ajustare a preturilor din trecut", a afirmat der Vrijer.
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat la finele lunii iunie un calendar de crestere a preturilor care insa nu includea pentru anul in curs vreo modificare a tarifelor.
Datele anuntate de ANRE arata ca pretul gazelor pentru populatie va creste cu 10% atat anul viitor cat si in 2014, pentru ca in 2015-2018 sa urce cu 12% anual, prin ajustari trimestriale, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate, iar liberalizarea pietei de energie va incepe in septembrie, cu clientii industriali.
Pentru anul in curs nu erau prevazute cresteri de pret in baza calendarului anuntat de ANRE, prima, de 8%, urmand sa fie efectuata la 1 iulie 2013, iar a doua, de 2%, in octombrie 2013.
El a precizat ca celelalte preconditii se refera la cresterea pretului la gaze pentru populatie si companii de la mijlocul lunii septembrie, lansarea ofertei publice de vanzare a 5% din Transgaz si lansarea privatizarii Oltchim.
Potrivit lui der Vrijer, toate aceste preconditii sunt angajamente ferme, iar in lipsa uneia dintre ele boardul FMI nu va analiza noua evaluare a acordului cu Romania.
O delegatie comuna FMI, CE si Banca Mondiala se afla la Bucuresti de la finele lunii iulie pentru a discuta cu autoritatile romane cea de-a sasea evaluare a acordului de tip preventiv incheiat anul trecut.
Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro.