x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Câciu: Trebuie să reducem deficitul de cont curent

Câciu: Trebuie să reducem deficitul de cont curent

de Redacția Jurnalul    |    25 Mar 2023   •   14:00
Câciu: Trebuie să reducem deficitul de cont curent
Sursa foto: Lucian Alecu

România trebuie să reducă deficitul de cont curent și deficitul de balanță comercială, spune ministrul de Finanţe, Adrian Câciu: „nu se face însă doar prin efort guvernamental. Este nevoie de măsuri, programe și mai ales de parteneriat cu mediul economic”.

Agenția de rating Fitch a îmbunătățit perspectiva de țară a României de la negativă la stabilă și a reconfirmat ratingul de țară al României, iar ministrul de Finanţe spune că, în contextul regional actual, în care presiunile recesioniste încă se manifestă, determinate fiind de incertitudinile create de evoluția conflictului din Ucraina, dar mai ales de impactul inflației asupra economiilor statelor din Europa, precum și de dificultățile apărute în cadrul lanțurilor de aprovizionare, această apreciere a agenției de rating Fitch este cu atât mai importantă.

„Trebuie să știm și de ce avem această îmbunătățire de perspectivă:

1. Stabilitatea politică este pilonul cel mai important al acestei evaluări. Mulți trec ușor peste acest aspect, dar în contextul conflictului din apropiere și a nevoii de reforme și consolidare economică este esențială stabilitatea politică.

2. Stabilizarea ponderii datoriei publice în PIB. După ani în care România intrase într-un real derapaj referitor la indicatorul ponderii datoriei publice și mai ales al managementului deficitar al acestuia (în mai puțin de 24 de luni începând cu noiembrie 2019 România a reușit contraperformanța de a crește ponderea datoriei publice în PIB cu 12 puncte procentuale), anul 2022 a repus România pe un trend corect, responsabil și mai ales predictibil.

3. Consolidarea fiscal-bugetară și reducerea deficitului public și abordarea unei consolidări prin ajustarea fiscală a veniturilor bugetare”, scrie Câciu pe Facebook.

Potrivit acestuia, referitor la deficitul public, trebuie menționat că acesta cuprinde, în partea de cash mai ales, toate elementele de intervenție de tip one-off (măsurile de sprijin adresate populației și economiei luate pentru compensarea erodării puterii de cumpărare) astfel că, nivelul deficitului este influențat, conjunctural, de aceste măsuri de sprijin. Din perspectiva evaluărilor macro, dar și a corelațiilor cu alți indicatori sau influenței asupra acestora(exemplu reducerea inflației structurale), deficitul care contează este deficitul structural, iar reducerea acestuia are efectul pozitiv asupra celorlalți factori care afectează bunul mers al economiei.

„Aceasta este partea ok.

Dacă vrem upgrade de rating avem un lucru important de făcut: reducerea deficitului de cont curent și deficitului de balanță comercială. Evident, cu păstrarea celorlalți piloni de care am vorbit mai sus și care validează o abordare responsabilă.

Pot să vă spun că dacă deficitul comercial și cel de cont curent ar fi fost în scădere (și nu în creștere) astăzi vă anunțam o creștere a ratingului de țară.

Scăderea deficitului comercial nu se face însă doar prin efort guvernamental. Este nevoie de măsuri, programe și mai ales de parteneriat cu mediul economic acela care, prin investiții, să asigure trecerea la economia de producție.

Așa numitul Productivism Economic, cel care va trebui să fie obiectivul economic de țară al României în următorii 4-6 ani”, conchide ministrul.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: adrian caciu deficit