x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Afişele lui Băsescu cu referendumul, date jos

Afişele lui Băsescu cu referendumul, date jos

de Gabriela Mladin    |    07 Noi 2009   •   00:00
Afişele lui Băsescu cu referendumul, date jos
Sursa foto: Gabriela Mladin/

Afişele în care apare şeful statului îndemnând populaţia să vină la referendum vor fi îndepărtate din spaţiile publice destinate amplasării materialelor electorale, nu însă şi bannerele de pe clădirile societăţilor din Gorj aflate în subordinea Ministerului Economiei, una dintre ele fiind Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.



Decizia aparţine Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Gorj, care a admis contestaţia formulată de reprezentanţii PNL. BEJ Gorj este al şaselea din ţară, după cele din Iaşi, Dolj, Timiş, Neamţ şi Suceava, care admite contestaţia depusă de reprezentanţii PNL. Aceştia au solicitat ca afişele electorale pentru referendum să fie îndepărtate din spaţiile de afişaj destinate candidaţilor la Preşedinţie, motivând că şeful statului îşi arogă un spaţiu mult mai mare decât ceilalţi prezidenţiabili.

În cadrul unei conferinţe de presă, susţinută la sediul partidului, liberalii gorjeni au reclamat, ca şi colegii lor din ţară, faptul că "asocierea imaginii preşedintelui cu referendumul, prin afişele respective postate în locuri publice, încalcă prevederile Legii 370/2004 privind alegerea preşedintelui României şi prevederile Codului de bune practici privind referendumul, adoptat de Comisia de la Veneţia în perioada 2005-2007".

Până în prezent, liberalii au obţinut şase decizii de la Birourile Electorale Judeţene de îndepărtare a afişelor pro-referendum de pe panourile special amenajate pentru alegerile prezidenţiale. În Suceava şi Gorj au fost admise ultimele două reclamaţii liberale, deciziile BEJ urmând a fi aplicate la nivelul fiecărei localităţi din respectivele unităţi administrative.

Astfel, potrivit reprezentanţilor BEJ Gorj, decizia va fi trimisă, prin intermediul Prefecturii, la toate primăriile din judeţ, astfel încât, începând din dimineaţa zilei de vineri, afişajul proreferendum din spaţiile destinate candidaţilor la Preşedinţie să dispară.

LA SNLO RĂMÂNE MASH-UL!
Pe clădirea SNLO "tronează" însă un banner imens în care asocierea referendumului cu Traian Băsescu este mai mult decât evidentă. Acesta conţine chiar îndemnul pentru votul pe "DA" şi pentru referendum şi pentru Traian Băsescu. Mash-ul este pus chiar pe faţada SNLO, exact acolo unde oamenii de cultură susţin că s-ar afla o lucrare monumentală. Ion Mocioi este unul dintre brâncuşologii care critică publicitatea electorală pe care PD-L Gorj o face, eclipsând mozaicul realizat în anii '80.

N-a interesat pe nimeni acest lucru, iar BEJ n-a putut interveni şi asupra acestui afişaj, mai ales că reprezentanţii SNLO au declarat că există un contract încheiat între instituţia din subordinea Ministerului Economiei şi PD-L. Directorul SNLO, Daniel Burlan, spune că pentru folosirea spaţiului s-au încasat 2.000 de euro de la formaţiunea politică respectivă.

×
Subiecte în articol: observator