x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Al 36-lea caz de gripă AH1N1, confirmat la Iaşi

Al 36-lea caz de gripă AH1N1, confirmat la Iaşi

02 Iul 2009   •   00:00
Al 36-lea caz de gripă AH1N1, confirmat la Iaşi

Un nou caz de infectare cu virusul gripal AH1N1 a fost depistat la Iaşi de reţeaua de supraveghere a bolilor transmisibile, ridicând la 36 numărul cazurilor în România. Este vorba despre un copil din Centrul de Plasament pentru copiii cu deficienţe psihice şi motorii din Iaşi. El se află internat la Spitalul de Boli Infecţioase, unde primeşte medicaţie antivirală. Starea sa de sănătate este bună.



Autorităţile sanitare continuă supravegherea epidemiologică a contacţilor din centrul de plasament.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase 'Matei Balş', a declarat, pentru Agerpres, că, potrivit Centrului european de control al bolilor, în lume s-au înregistrat până acum 69.177 de cazuri cu virusul AH1N1, numai într-o singură zi, pe 1 iulie, apărând 1.114 cazuri. Până în prezent au fost înregistrate 328 de decese în lume din această cauză.

Streinu Cercel a spus că din ce în ce mai multe ţări sunt afectate, într-o măsură mai mare sau mai mică, de această gripă provocată de virusul AH1N1, cele mai multe cazuri înregistrându-se în Marea Britanie - 6.558, cu 601 cazuri în ultimele 24 de ore -, unde s-au raportat şi trei decese. În Spania au fost 724 de cazuri şi un deces, în Germania - 424 de cazuri, 12 fiind raportate în ultimele 24 de ore.

Managerul Institutului 'Matei Balş' face apel la populaţie ca atunci când cineva se întoarce din zonele afectate şi în decurs de şapte zile face febră, are tuse seacă, secreţii nazale apoase şi prezintă dureri, să se prezinte imediat la Departamentul de boli infecţioase.

Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei măsurile pe care trebuie să le ia în cazul în care a intrat în contact cu o persoană care vine din zonele afectate: 'Evitaţi contactele cu persoanele bolnave. Când tuşiţi sau strănutaţi, acoperiţi-vă gura şi nasul cu o batistă. Astfel, reduceţi riscul ca cei din jurul dumneavoastră să se îmbolnăvească. După utilizare, aruncaţi batista la gunoi. Spălaţi-vă mâinile des, cu apă şi săpun, în special după ce tuşiţi sau strănutaţi. Dacă sunteţi bolnav, păstraţi distanţa faţă de celelalte persoane pentru a evita să le contagiaţi. Evitaţi aglomeraţiile şi mulţimile. Evitaţi să mergeţi la serviciu sau la şcoală şi, în general, să ieşiţi din casă pentru diferite motive. Astfel se va reduce riscul de a contamina alte persoane'. (V.A.)

×
Subiecte în articol: observator