x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Situație critică! A picat un reactor de la Cernavodă

Situație critică! A picat un reactor de la Cernavodă

de Redacția Jurnalul    |    19 Iul 2024   •   22:18
Situație critică! A picat un reactor de la Cernavodă

Situaţia de la această oră din sistemul energetic naţional este aproape de necrezut după ce deşi eolienele au mers bine vineri, pe seară a picat un reactor al centralei de la Cernavodă, esenţială pentru producţia de energie a României.

Singurul noroc al României este că de obicei consumul în weekend este mai scăzut, iar vântul a început să bată uşor în Dobrogea. Orice unitate contează în acest moment şi orice avarie suplimentară, inclusiv în regiune, poate ridica probleme majore, scrie Ziarul Financiar.

„SN Nuclearelectrica SA anunță că Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național în seara zilei de 19 iulie 2024 din cauza unei disfuncționalități în partea clasică a centralei, fără impact asupra securității nucleare. Specialiștii CNE Cernavodă investighează cauza în vederea remedierii, conform procedurilor aplicabile. Deconectarea automată și lucrările de remediere nu au impact asupra securității nucleare, personalului și populației. SN Nuclearelectrica SA va emite comunicat la momentul resincronizării Unității 1 la Sistemul Energetic Național”, a comunicat Nuclearelectrică pe BVB la ora 19:06. Vestea este cât se poate de rea ţinând cont de situaţia extrem de tensionată în care se află sistemul energetic local de mai bine de o săptămână.

La această oră, Hidroelectrica asigură 36% din energia România, gazul, 22% iar cărbunii sunt a treia forţă din sistem, cu 20%, după ce aproape orice MW disponibil din sistemul energetic naţional a fost pornit. Situaţia din zilele acestea arată la ce risc uriaş s-a expus România după ce 34 de ani şi-a neglijat constant sistemul energetic local şi a închis unităţi fără a pune nimic în loc.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: reactor cernavoda deconectat