x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alerta / Aviara adie spre Bucuresti

Alerta / Aviara adie spre Bucuresti

de Laura Toma    |    22 Mar 2006   •   00:00
Alerta / Aviara adie spre Bucuresti

In satul Pruni, comuna Magurele, ieri de dimineata adia vant de panica pe la porti. In urma testelor rapide asupra probelor prelevate s-a confirmat prezenta virusului H5N1 la una din gospodarii. Din zori, taranii nu s-au mai dezlipit de televizor asteptand vesti, caci din sat nu li s-a mai dat voie sa iasa.

Satul Pruni e destul de izolat de restul comunei Magurele. In cele 78 de gospodarii, caraie aproape 1.800 de pasari. Cele opt pasari "cu pricina" au fost sacrificate inca de dimineata. Daca se va confirma prezenta virusului si in urma probelor elaborate, restul va avea aceeasi soarta.

TEAMA. Constantina Lazar are sapte cocosi in batatura. A taiat doi de Lasata Secului si tine la ceilalti ca la ochii din cap. "Da’ amu daca chiar e boala, nu ma opun sa-i taie. Ii cresteam pentru fiii mei de la Bucuresti, dar unde-i lege nu-i tocmeala", spune batrana. "Nici sa-i mananc parca n-as mai avea curaj de aici inainte". Stefana Dragus e vecina cu tanti Constantina. Si ea creste o mana de oratanii. "Nu-i bai, maica... mi-am pierdut eu baiatul, dar pasarile astea... Mi s-a pus un nod in gat de dimineata si cand vad ca se vorbeste si la televizor de noi, ma gandesc ca e chiar grav... mai asteptam noutati", zice tanti Stefana.

Acum trei saptamani in gospodaria lu’ tanti Anica, pasarile au murit pe capete. Femeia nu stie nici acum de ce sufereau. A apucat chiar sa mai taie din cele "mai plapande" si le-au si mancat. "Nu avem nici pe dracu... sunt pusa un pic pe ganduri, dar ce sa mai facem acum...?!", se intreba ganditoare tanti Anica.

IZOLATI. Maria Velicu a plecat acum doua zile la Bucuresti si cand sa se intoarca cu de-ale gurii pentru sotul sau, jandarmii o opresc la filtrul de la intrarea din sat. "Ce panarama... nu mai pot sa ajung acasa... am ajuns ca la vorbitor... sa rog pe cineva sa-l cheme pe sotul meu sa vina sa ia sacosele macar". Cateva minute mai tarziu, sotii se intalnesc la covorul imbibat in substante dezinfectante. Femeia ii plaseaza sacosa, apoi isi spun cateva vorbe in timp ce jandarmii ii atentioneaza ca barbatul sa nu depaseasca dunga rosie. Gabriel Carstea e navetist. Si el, la pranz, se intorcea de la munca. A fost lasat sa intre, pe motiv ca navetistii ar fi privilegiati - ieri li s-a dat ultima zi "libera la trafic" pentru a-si anunta sefii despre situatia de la Pruni. S-a lasat stropit pe calcaie si a plecat fluierand mai departe. El n-are pasari si nu vrea nici probleme la serviciu... "Incerc sa ma dau maine pe langa jandarmi, poate ma las sa fug iar la treaba", spune complice tanarul.

Cand am plecat din sat, oamenii din Pruni se incurajau reciproc. "Aici de ani buni pasarile mor des... dar n-am auzit pana acum de aviara asta...", "... nu cred sa fie virus...". Asteptau urmatorul buletin de stiri.

VANGHELIE
Autoritatile bucurestene sunt in alerta si iau masuri specifice de prevenire a raspandirii bolii. Primarul general a declarat ieri ca majoritatea primariilor de sector au luat toate masurile cerute prin lege in astfel de situatii, exceptie facand Sectorul 5. "Evident, avem o problema in Sectorul 5. Intentionez sa-l amendez pe primarul Marian Vanghelie pentru aceasta situatie", a afirmat Videanu, neprecizand exact suma.

PREVENTIV
Vor fi supravegheate zonele din Capitala unde exista gospodarii in care se cresc pasari, se vor reinstrui medicii de familie, precum si medicii din statiile de ambulanta si directorii spitalelor de urgenta si ai celor de boli infectioase.

×
Subiecte în articol: observator