x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Aliati - SUA cer mai multe trupe NATO in Irak

Aliati - SUA cer mai multe trupe NATO in Irak

11 Oct 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Rumsfeld vine la Brasov cu un mesaj clar pentru aliati: efort sporit pe frontul din Irak.

Rumsfeld va cere mai multe trupe

Ministrul american al Apararii Donald Rumsfeld este asteptat zilele acestea in Romania. Va ateriza pe Aeroportul Mihail Kogalniceanu, o foarte posibila viitoare baza militara a SUA, si va lua parte la reuniunea ministrilor Apararii din statele NATO, ce va avea loc la Brasov. Solicitarile lui Rumsfeld se anunta pe masura agendei incarcate.
LAVINIA TUDORAN, LIBIU MATEESCU

Poiana Brasov si Aeroportul Mihail Kogalniceanu sunt in aceste zile doua dintre cele mai pazite locuri din Romania. Si asta pentru ca in Poiana vor fi primiti miercuri si joi ministrii Apararii din tarile NATO, iar pe Kogalniceanu va ateriza nimeni altul decat seful Pentagonului, Donald Rumsfeld. Vizita pe Kogalniceanu nu este catusi de putin intamplatoare. Ea vine sa confirme, o data in plus, ca aeroportul militar constantean este una dintre primele alegeri ale administratiei americane pentru relocarea bazelor in Europa.

Rumsfeld are ganduri mari si cu reuniunea informala a ministrilor Apararii din NATO de la Poiana Brasov. Presa straina sustine ca demnitarul american vrea sa le ceara aliatilor SUA din NATO sa contribuie cu mai multi militari si cu echipamente suplimentare la misiunile Aliantei din Afganistan si Irak.

IN DETALIU. Agentia France Presse noteaza ca la intrunirea de la Brasov nu va fi luata nici o decizie oficiala, dar ca ministrii vor discuta in amanunt despre operatiunile de mentinere a pacii ale NATO din Balcani si Afganistan, si despre misiunea, inca in pregatire, de echipare si formare a fortelor de securitate irakiene. "Toate aceste misiuni ale NATO arata ca aliatii sunt dispusi sa participe si asta este un semn bun, dar uneori noi suntem nevoiti sa cerem contributii mai mari pentru a putea raspunde nevoilor de pe teren, iar acesta este reversul medaliei", a explicat un responsabil american, sub acoperirea anonimatului.

Dupa saptamani intregi de dispute aprinse, membrii Aliantei Nord-Atlantice au decis luna trecuta ca vor raspunde afirmativ cererii SUA de a pune bazele unei academii militare la Bagdad si de a antrena si echipa fortele irakiene de securitate.

PROBLEME. Intrebarea este insa cand isi va duce NATO misiu-nea la bun sfarsit? La Bagdad sunt deja 40 de militari ai Aliantei, dar este nevoie de mult mai multi. Inca nu sunt puse la punct detaliile, o problema majora, care se va discuta saptamana viitoare la Poiana Brasov. Pana la sfarsitul anului, ar trebui sa fie trimisi in Irak 300 de militari ai NATO. Asta insa in situatia in care recrutarile si semnarea hartiilor se vor desfasura rapid. Chiar seful militar al NATO, generalul James Jones, a admis recent ca aprobarile si recrutarile dureaza cateva luni. Jones a mai spus ca NATO ar putea trimite in Irak pana la 3.000 de militari. Problema este cand, din moment ce pentru 300 dureaza foarte mult?

Americanii aveau nevoie de ajutorul NATO intr-o prima faza pentru asigurarea unei situatii stabile in Irak in ianuarie, 2005, cand vor avea loc alegerile. Insa, comenteaza analistii internationali, aceasta prima misiune, practic, a esuat.

PREGATIRI. In Poiana Brasov pregatirile sunt pe ultima suta de metri pentru summit-ul NATO. Autoritatile brasovene monitorizeaza fiecare lucrare de investitie, acestea urmand sa fie finalizate pana cel mai tarziu saptamana aceasta.

Demersurile privind organizarea si asigurarea conditiilor de buna desfasurare a Reuniunii informale a ministrilor Apararii din statele membre NATO sunt in plina desfasurare. Astfel, ministrul roman al Apararii, Ioan Mircea Pascu, s-a aflat ieri intr-o deplasare de lucru in statiunea brasoveana, pentru a vedea la fata locului cum decurg pregatirile. Aceasta dupa ce a avut o intalnire cu Donald Rumsfeld pe portavionul USS John F. Kennedy.

MASURI

Inspectoratul Politiei Judetului Brasov are dificila sarcina de a intreprinde masuri exceptionale pentru asigurarea securitatii si ordinii publice in cursul summit-ului NATO. Echipele de specialisti ale Ministerului Administratiei Publice si Internelor, Ministerului Apararii si ale altor ministere sunt intrunite intr-un comandament comun la Brasov. Prim-adjunctul comandantului IPJ Brasov, comisar-sef Florea Oprea, a apreciat: "Sarcinile ce revin Politiei Judetului Brasov sunt specifice, iar reprezentantul IPJ Brasov in comisia mixta de organizare este chestorul Mircea Bucur. Practic, politiei ii revin urmatoarele atributiuni: asigurarea traficului rutier, preluarea delegatiilor oficiale de la Aeroportul Otopeni, asigurarea si mentinerea ordinii publice, constituirea patrulelor politisti-jandarmi, asigurarea ordinii si sigurantei publice". (Libiu Mateescu)

Lucrari de zeci de miliarde

Prefectul Otilian Neagoe ne-a declarat ca, pana la sfarsitul saptamanii trecute, urmau sa fie finalizate toate lucrarile de reabilitare la arterele de circulatie din interiorul statiunii. "De asemenea, vor fi incheiate si lucrarile la drumul national ce leaga orasul Rasnov de Poiana Brasov, precum si cele spre Moeciu, Cincu si Sambata. Costurile totale ale lucrarilor se cifreaza la peste 80 de miliarde de lei, bani acordati de Guvernul Romaniei prin Ministerul Transporturilor", a sustinut Neagoe. El a afirmat ca pe parcursul manifestarilor se va incerca valorificarea oportunitatii de a crea Brasovului o imagine cat mai buna atat din punct de vedere al culturii si al traditiei, cat si din perspectiva economica, in special in domeniul turismului: "Centrul de conferinte de la Piatra Mare este finalizat 100%, hotelurile sunt pregatite, iar acum se lucreaza intens la renovarea Complexului «Favorit»".

Potrivit estimarilor inspectorilor municipalitatii, costul total al acestor reparatii se cifreaza la suma de 54 de miliarde lei. "Primaria Brasov a interzis ca pe perioada desfasurarii lucrarilor reuniunii informale a ministrilor Apararii din tarile membre NATO sa se efectueze vreo lucrare in zona. Exista o interdictie pentru aprovizionare, masinile utilizand drumul ce leaga Rasnovul spre Poiana Brasov", ne-a declarat purtatorul de cuvant al Primariei Brasov. Jurnalul National a intrebat reprezentantii MApN cum ii vor afecta masurile de securitate pe cetatenii municipiului Brasov in perioada desfasurarii summit-ului? Iata ce ne-au raspuns cei de la minister: "S-a urmarit in mod expres ca masurile intreprinse sa afecteze locuitorii Brasovului in cat mai mica masura. Amploarea activitatii a facut ca majoritatea facilitatilor din Poiana Brasov sa fie contractate pentru aceasta activitate in perioada respectiva. Suntem siguri ca participantii vor simti ospitalitatea si spiritul prietenos specifice oamenilor din aceasta zona a tarii". (Libiu Mateescu)

FILTRE SI RESTRICTII

In mod evident restrictiile de circulatie inspre Poiana Brasov sunt deosebit de ferme, urmand a fi intensificate daca situatia creata va necesita asemenea masuri.

"Filtrele concepute de politie vor avea o activitate mai intensa, va exista un filtru permanent pe timp de noapte, iar cooperarea cu celelalte forte participante la asigurarea securitatii summit-ului va fi absoluta. Vor fi luate masuri speciale pentru prevenirea infractiunilor in zona summit-ului, insa nu va fi afectata eficienta IPJ in derularea activitatii pe raza judetului Brasov. Doar eforturile politistilor se vor dubla, fiindca se va lucra zi si noapte", ne-a precizat chestorul Mircea Bucur.

Comandamentul garnizoanei Brasov va asigura securitatea individuala a demnitarilor, va supraveghea accesul persoanelor autorizate in locatii, va coordona acreditarea persoanelor interesate sa participe la summit, precum si dialogul cu media. Tot armata va elibera ecusoane pentru fiecare locuitor sau lucrator in Poiana Brasov si va reglementa accesul acestora in Poiana.

Se pare ca presei nu-i va fi permis accesul pe durata lucrarilor summit-ului, ci va fi cazata la Complexul Favorit, nefiind in imediata apropiere a lucrarilor. Marele trusturi de presa au solicitat expres prezenta in cadrul Complexului Piatra Mare, locul de desfasurare al summit-ului, aspect care deocamdata nu a fost acceptat de organizatori. (Libiu Mateescu)
×