x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alistar vs Macovei, cine câştigă?

Alistar vs Macovei, cine câştigă?

de Violeta Fotache    |    20 Iun 2009   •   00:00
Alistar vs Macovei, cine câştigă?
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) i-a sesizat pe procurori pentru a-i cerceta pe directorul executiv al Transparency International România (TIR), Victor Alistar, şi pe soţia acestuia, în legătură cu informaţiile consemnate în declaraţiile de avere. TIR strigă: Intimidare!



Procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 au fost sesizaţi ieri de ANI să-i cerceteze pe Victor Alistar şi pe soţia acestuia, Lavinia Nicoleta Ciută, sub acuzaţii de instigare la fals intelectual şi, respectiv, de fals intelectual. Alte două persoane sunt acuzate de complicitate: Geta Lepădatu şi Ioana Tănase, desemnate să asigure implementarea prevederilor legale privind declaraţiile de avere şi de interese la nivelul Ministerului Culturii (printre obligaţiile lor fiind şi atestarea conformităţii cu originalul a declaraţiilor de avere şi de interese).

ANI a constatat că Victor Alistar (foto) nu şi-a depus în termen declaraţiile de avere şi de interese, în calitate de expert (funcţionar public) în cadrul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, funcţie pe care a deţinut-o în perioada 12 octombrie 2001-1 martie 2009. Motiv pentru care Alistar a fost sancţionat contravenţional şi împotriva lui s-a declanşat din oficiu procedura de control, care a fost extinsă şi asupra averii soţiei sale. ANI precizează că există o serie de neconcordanţe între declaraţiile celor doi soţi. În declaraţia datată la 3 iunie, Alistar menţionează ambele maşini pe care le deţine, soţia însă omite autoturismul BMW, an de fabricaţie 2003. El menţionează două datorii bancare totalizând 36.500 de euro, soţia lasă rubrica goală. Veniturile din activităţi independente realizate în anul 2008 de Alistar - 92.727 de lei - nu sunt menţionate şi în declaraţia soţiei.

Diferenţe sunt şi între declaraţia de avere depusă de Lavinia Ciută la ANI şi cea postată pe site-ul Ministerului Culturii, datată 12 iunie 2008, precizează ANI. Astfel, în primul document Lavinia Ciută trece ca venit propriu net aferent anului fiscal 2007 suma de 1.600 de lei, încasată de Ministerul Culturii, iar în documentul postat pe site suma este de 16.000 de lei. Totodată în timp ce veniturile nete ale soţului, în prima declaraţie sunt de 372.000 de lei de la TIR şi de la SNSPA ( în calitate de asistent universitar), în a doua declaraţie soţia lasă rubrica necompletată. Ulterior, Lavinia Ciută a depus o cerere rectificativă, cu menţiunea "conform fişelor fiscale comunicate", la îndemnul soţului. Tardiv, potrivit ANI.

În replică, TIR, după o analiză a cazului, pe bază de documente, spune că acţiunea ANI şi unele materiale de presă reprezintă "un atac la adresa mişcării de transparenţă" cauzat de faptul că Victor Alistar a acuzat conducerea ANI de incompatibilitate. Precizăm că şeful ANI este Cătălin Macovei. TIR respinge ferm "orice încercare de intimidare a membrilor şi a personalului TI România" şi susţine în continuare poziţia sa şi a executivului său în lupta anticorupţie din România.

×
Subiecte în articol: observator alistar