x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ambasada SUA: Planurile vizând capabilităţile de la Deveselu merg înainte

Ambasada SUA: Planurile vizând capabilităţile de la Deveselu merg înainte

17 Sep 2013   •   09:29
Ambasada SUA: Planurile vizând capabilităţile de la Deveselu merg înainte

Ambasada SUA la Bucureşti a menţionat luni că informaţiile apărute în presa română, care citează military.com, potrivit cărora Washingtonul a abandonat planul a construi "baze militare" în România şi Bulgaria, sunt eronate şi nu vizează scutul antirachetă de la Deveselu, informează agerpres.ro.

"SUA şi România au relaţii militare excepţional de puternice. Cooperarea între forţele noastre armate reflectă forţa parteneriatului nostru şi a prieteniei dintre popoarele noastre. SUA s-au bazat pe România în NATO şi în Kosovo şi în Irak şi Afganistan. Această cooperare a crescut semnificativ în ultimii ani şi nu dă semne de încetinire. Planurile vizând capabilităţile de apărare antirachetă de la Deveselu avansează, finalizarea construcţiei fiind programată în 2015", afirmă Ambasada SUA, într-un comunicat de presă, amintind că ceremonia de deschidere a exerciţiului multinaţional "Black Sea Rotational Force" a avut loc săptămâna trecută pe baza militară Mihail Kogălniceanu.

Ambasada menţionează că pe 15 septembrie presa românească a relatat despre un articol publicat pe military.com şi care conţine informaţii eronate cu privire la bazele SUA în România. Potrivit misiunii diplomatice, articolul prezintă de o manieră falsă remarci făcute de generalul-locotenent Donald Campbell. "Săptămâna trecută comandantul forţelor terestre americane din Europa, Donald Campbell, a răspuns unei game largi de întrebări în timpul unei conferinţe de presă telefonice. Din păcate, reporterul military.com a combinat diferite probleme şi a făcut o greşeală în concluziile despre activităţile din Bulgaria şi România", precizează Biroul de relaţii publice al forţelor terestre americane din Europa.

"Generalul-locotenent Campbell a răspuns întrebărilor referitoare la instalaţiile permanente ale Armatei SUA, definite ca acele locuri pe care le avem în Germania, Italia, Benelux - garnizoane în care unităţi şi un număr mare de soldaţi ai armatei americane şi familiile acestora sunt plasate pentru mai mulţi ani", explicitează comunicatul.

Sursa citată arată că "nu există planuri de a construi noi garnizoane de acest fel". "Din câte ştiţi, nu a existat niciodată un plan de a stabili în mod permanent trupe americane în Bulgaria sau România. Articolul din military.com a scos din context comentarii despre baze şi o discuţie separată despre exerciţiile alternative. El a vorbit despre potenţialul de a roti forţele prin Novo Selo, Bulgaria, şi localităţi din România - nu să fie stabilită o bază sau trupe în garnizoană acolo. Generalul-locotenent Donald Campbell n-a vorbit în niciun moment pe tema capabilităţilor de apărare antirachetă de la Deveselu", adaugă sursa citată.

Site-ul military.com a relatat că SUA au abandonat planurile de a construi "baze militare" în Bulgaria şi România din cauza bugetului redus. 

×
Subiecte în articol: scut antiracheta scut nato deveselu