x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Anchetă în cazul bărbaților care au scos mai mulți pui de urs din bârlog. Ce pedepse riscă aceștia

Anchetă în cazul bărbaților care au scos mai mulți pui de urs din bârlog. Ce pedepse riscă aceștia

19 Feb 2021   •   14:10
Anchetă în cazul bărbaților care au scos mai mulți pui de urs din bârlog. Ce pedepse riscă aceștia

Inspectoratul de Poliție Județean Harghita a declanșat o anchetă după ce în spațiul public au apărut imagini cu mai mulți bărbați care au scos din bârlog patru pui de urs.

Poliția Harghita a deschis dosar penal în acest caz, una dintre infracțiuni fiind rănirea sau schingiurea animalelor. Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip, cei patru bărbați care apar în imagini au fost identificați. Ei sunt din județul Neamț și au între 35 și 51 de ani. Filip a precizat, la Digi 24, că totul s-a petrecut într-o exploatare forestieră aflată în subordinea ocolului silvic din Gheorgheni.

„Sunt bărbați cu vârstă între 35 și 51 de ani. S-a întocmit dosar penal în care efectuăm cercetări ca să stabilim ce și cum s-a întâmplat. Încadrarea juridică pare să fie sub incidența legii 205/2004, vorbim de schingiuirea sau rănirea animalelor, e vorba și de OUG 57/2007 care se referă la protecția animalelor. În cazul de față poate fi vorba de perturbarea intenționată în cursul perioadei de hibernare sau distrugerea locurilor de reproducere ori de odihnă”, a explicat Gheorghe Filip, purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, la Digi24.

Purtătorul de cuvânt a precizat că bărbații în cauză riscă inslusiv pedeapsa închisorii, dacă dosarul ajunge în instanță. Acesta a mai precizat că puii de urs încă nu au fost găsiți.

„Noi luăm măsurile care se impun în efectuarea actelor premergătoare, dar vorbim de două posibile infracțiuni săvârșite în această cauză, pentru care este prevăzută pedeapsa cu închisoarea, repet, dacă instanța va decide în acest sens”, a spus Gheorghe Filip.

Declarația ministrului Mediului

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat că, din primele informații, puii de urs ar fi fost lăsați acolo de către cei patru bărbați. Acesta  aprecizat că reprezentanți ai Gărzii de Mediu au plecat în zona respectivă, care este una greu accesibilă, pentru a căuta puii.

„Am aflat din raportul pe care l-am primit și din ce am vorbit cu conducerea IPJ Neamț că azi dimineață a fost sesizat atât IPJ Neamț, cât și IPJ Harghita. Locul este în județul Harghita și a fost transferată ancheta acolo. Nu se știe în care zi s-a întâmplat incidentul. Din primele declarații oamenii spun că au lăsat ursuleții acolo, la fața locului. Garda de Mediu se deplasează la fața locului și în cursul zilei vom avea răspunsurile. Este o zonă greu accesibilă, nu există semnal la telefon”, a declarat ministrul Mediului, la Digi 24.

 

×
Subiecte în articol: Harghita pui de urs barlog