x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Arestări spectaculoase în dosarul UCM Reşiţa

Arestări spectaculoase în dosarul UCM Reşiţa

de Violeta Fotache    |    02 Dec 2010   •   20:52

Said Baaklini, reprezentantul SC Libarom Agri SRL Bucureşti, fugit din ţara în noaptea de 27 spre 28 noiembrie 2010, a fost arestat în Bulgaria, în baza unui mandat european de arestare emis de instanţa supremă, la solicitarea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Acesta a beneficiat ilegal de restituirea de la bugetul de stat a aproximativ 60 de milioane de euro. Nu e singura arestare petrecută în cazul Uzinei Constructoare de Maşini (UCM) Reşiţa. Joi, magistraţii instanţei supreme l-au arestat pentru 29 de zile şi pe Adrian Coriolan Preda, directorul executiv al UCM Reşiţa, Adrian Chebuţiu, preşedintele-director al UCM Reşiţa va fi cercetat în stare de libertate, el primind de la judecători doar interdicţia de a părăsi

 ţara pe perioada anchetei. Decizia poate fi atacată cu recurs, caz în care va intra în funcţiune completul de cinci judecători, potrivit noilor prevederi legale intrate în vigoare la 25 noiembrie 2010. Cazul a debutat luni cu percheziţii la Reşiţa şi Timişoara, marţi fiind ridicaţi şi aduşi la Bucureşti cei doi directori de la UCM Reşiţa. Ei au fost audiaţi şi reţinuţi pentru 24 de ore şi prezentaţi apoi instanţei, cu propunerea de arestare preventivă pentru evaziune fiscală, complicitate la această infracţiune, asociere în vederea comiterii evaziunii fiscale şi fals intelectual.

Potrivit comunicatului DNA, la 31 august 2010, în urma unei înţelegeri anterioare, SC UCM Reşiţa SA a emis o factură în valoare de 250 de milioane de euro plus TVA către SC Libarom Agri SRL Bucureşti, care a cumpărat de la uzină patru motoare vechi, nefuncţionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani. În realitate, cele patru motoare vechi valorau aproximativ 5 milioane de euro, plus TVA, adică de 50 de ori mai puţin. Pentru a da o aparenţă de legalitate operaţiunii de vânzare la preţ supraevaluat, UCM Reşiţa SA a mai încheiat cu SC Libarom Agri SRL Bucureşti trei contracte, în valoare totală de 245 de milioane de euro + TVA, care nu au la bază operaţiuni reale. În baza facturii supraevaluate în septembrie 2010, Libarom a cerut restituirea de la bugetul de stat a TVA aferente facturii, adică suma de 253.749.507 lei, echivalentul a 60 de milioane de euro. Chebuţiu a acceptat să semneze contractele menite să acopere făcătura şi să dispună facturarea acestora pentru prestaţii fictive, iar Preda a întocmit efectiv contractele sus-menţionate şi a dispus efectiv facturarea sumelor aferente acestora.

Informaţii despre implicarea unui senator al cărui nume figurează la dosar au apărut de la avocaţii lui Chebuţiu, care au declarat că politicianul nu ar avea nici o legătură cu clientul lor. Apărătorii susţin că în contextul în care nu s-a început urmărirea penală pentru nici o persoană având calitate de deputat sau de senator, instanţa supremă nu era competentă să judece acest caz. Adrian Chebuţiu a declarat la ieşirea din sala de judecată că în realitate a fost vorba despre vânzarea de către UCM Reşiţa a “unui utilaj complex care avea valoarea facturată” şi nu a patru motoare, cum susţine DNA. Chebuţiu a precizat că este un dosar mai amplu, în care el nu are un rol important. Întrebat care este legătura sa cu senatorul PDL de Constanţa, Mircea Baniaş, directorul Chebuţiu a declarat: “Am auzit de numele lui astăzi. Este prima dată când aud de numele dânsului în acest dosar, şi într-un fel îmi explic complexitatea subiectului. Domnul procuror a venit şi a invocat faptul că în cauză există indicii clare că e săvârşită o faptă penală de către un domn senator al cărui nume l-aţi aflat înaintea noastră”.

În replică, Mircea Baniaş susţine ca nu are nici o legătură cu persoanele din oraşul Reşiţa bănuite de corupţie şi atrage atenţia că-i va acţiona în judecată pe cei care îi aduc atingere astfel imaginii sale publice. DNA nu a comunicat absolut nimic despre senatorul implicat în dosar.

×