x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator IMAGINI LIVE. Asteriodul APOPHIS trece azi pe lângă Terra. Ce spun experţii ruşi despre o potenţială CIOCNIRE (VIDEO)

IMAGINI LIVE. Asteriodul APOPHIS trece azi pe lângă Terra. Ce spun experţii ruşi despre o potenţială CIOCNIRE (VIDEO)

09 Ian 2013   •   09:38
IMAGINI LIVE. Asteriodul APOPHIS trece azi pe lângă Terra. Ce spun experţii ruşi despre o potenţială CIOCNIRE (VIDEO)

Asteroidul Apophis a intrat în atenţia astronomilor în decembrie 2004, când a fost descoperit. Şase luni mai târziu, presa din toată lumea avea să titreze o veste şocantă. Astronomii strânseseră suficiente date legate de asteroidul care are un diametru de 390 de metri. Potrivit calculelor, aceştia au anunţat că sansele ca roca spaţială să lovească Terra în anul 2029 erau de 1 la 300, adica şanse foarte mari, din punctul de vedere ale astronomilor, scrie The Guardian.

Imediat, NASA a emis un comunicat de presă, cerând specialiştilor din întreaga lume să monitorizeze atent traiectoria asteroidului. Calculele ulterioare nu erau deloc îmbucurătoare pentru că probabilitatea de impact crescuse. : roca spaţială avea să lovească Pământul vineri, 13 aprilie 2029, şansele fiind de 1 la 45.

Din fericire însă, cercetătorii de la Institutul de Astronomie din cadrul Academiei Ruse de Ştiinţe au recalculat traiectoria asteroidului Apophis, aceştia indicând un risc minimal ca asteroidul să se ciocnească cu Terra în 2029.

Click AICI pentru IMAGINI LIVE

"Oamenii de ştiinţă au elaborat diferite traiectorii orbitale ale lui Apophis. Calculele mai vechi nu au inclus, însă, efectul Yarkovsky. Acest efect ar putea modifica în mod semnificativ traiectoria asteroidului", a declarat Viktor Shor, cercetător în cadrul Institutului de Astronomie.

Chiar dacă planeta noastră va evita impactul în acel an, pericolul nu va fi în totalitate evitat, avertizează Shor. În funcţie de traiectoria exactă pe care Apophis se va deplasa în 2029, cercetătorii vor putea stabili dacă asteroidul se va ciocni de Terra 7 ani mai târziu, pe 13 aprilie 2036, atunci când se va apropia din nou de planeta noastră.

Calculele traiectoriei sale vor fi refăcute constant, iar una dintre cele mai bune ocazii pentru acest lucru este astăzi, 9 ianuarie 2013, când Apophis va trece pe lângă Pământ. Astronomii ruşi vor chiar să trimita o sonda spatiala pe asteroid, pentru ca datele obţinute să fie cât mai exacte. Ambiţioasa încercare va avea loc în anul 2020.

Apophis face parte din familia Aten a obiectelor spaţiale, care nu provin din centura de asteroizi a sistemului nostru solar şi care orbitează soarele înăuntrul orbitei Pământului. El a fost denumit după zeul demon-șarpe în mitologia egipteană, spiritul antic al răului și distrugerii, care locuia în întunericul etern.

Astăzi, 9 ianuarie 2013, Apophis va trece la o distanţă de 14,5 milioane de kilometri de Terra. El va dispărea din raza de observaţie pe data de 21 ianuarie.

La 13 aprilie 2029, asteroidul va trece la numai 30.000 de kilometri şi va fi vizibil cu ochiul liber.

×