x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Atenţionare de călătorie în Croaţia

Atenţionare de călătorie în Croaţia

26 Ian 2014   •   14:27
Atenţionare de călătorie în Croaţia

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se deplasează pe teritoriul Republicii Croaţia cu privire la condiţiile meteorologice nefavorabile.
Astfel, începând din data de 24 ianuarie 2014 regiunea capitalei Zagreb precum şi partea centrală a ţării se  află sub avertizare meteorologică, cod portocaliu de ninsoare.

Sub avertizare meteorologică, cod galben de ninsori şi vânt, se află şi partea de est a ţării. În zonele adriatice precum Istria şi Dalmaţia a fost instituit cod portocaliu de furtună.

La această oră nu există autostrăzi, căi ferate, porturi sau aeroporturi închise, însă traficul se desfăşoară în condiţii de iarnă. Reamintim faptul că, pe teritoriul Republicii Croaţia, folosirea echipamentelor de iarnă este obligatorie până la data de 15 aprilie 2014, indiferent de condiţiile atmosferice sau de tipul de vehicul rutier. Prin echipamente de iarnă se înţelege, pentru autovehicule cu masă de până la 3,5 tone, anvelope de iarnă inscripţionate M+S, pe toate roţile, sau
anvelope de vară cu o adâncime a profilului de minim 4 mm însoţite, la nevoie, de lanţuri pentru roţile de tracţiune. Pentru autobuze, autocare şi vehicule de transport marfă sunt obligatorii lanţurile speciale de zăpadă sau anvelopele de iarnă inscripţionate M+S pe roţile de tracţiune.

Contravenţiile pentru nerespectarea condiţiilor menţionate variază între 300 HRK (aprox. 40 euro) şi 700 de HRK (aprox. 90 euro).
Pentru evitarea eventualelor probleme, este recomandat  ca autovehiculele să fie dotate corespunzător pentru trafic pe timp de iarnă şi, cu precădere în cursul nopţii, să existe provizii suficiente de combustibil şi alimente.

Cetăţenii români care doresc să se deplaseze sau să tranziteze Republica Croaţia sunt sfătuiţi ca, înainte de a pleca la drum, să consulte paginile de internet ale Ministerului Afacerilor Externe (http://www.mae.ro), Companiei Naţionale Croate de Autostrăzi (http://www.hak.hr), Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate (http://www.hznet.hr),
Autorităţii Portuare Croate (http://www.portauthority.hr) şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă ( http://www.ccaa.hr).

×
Subiecte în articol: atentionare calatorie