x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Atentionati pentru coruptie

Atentionati pentru coruptie

21 Oct 2004   •   00:00

In cel mai recent raport al cunoscutei organizatii Transparency International, Romania se situeaza pe locul 89 in clasamentul privind perceptia coruptiei in 146 de state. Stam un pic mai bine decat anul trecut, dar coruptia ramane in continuare o problema grava.

GABI GOLEA

MOTIVE. Potrivit raportului TI, Romania este perceputa ca fiind corupta si din cauza incapacitatii administrative de implementare a politicilor publice anticoruptie
Organizatia Transparency International (TI) a dat ieri publicitatii raportul anual privind indicele de perceptie a coruptiei. In acest raport, Romania s-a clasat printre cele 60 de state in care coruptia este perceputa ca fiind generalizata. Motivul pentru care Romania este perceputa ca fiind corupta este lipsa de vointa politica la toate nivelurile si incapacitatea administrativa de implementare a politicilor publice anticoruptie, avertizeaza TI.

IN CRESTERE. Indicele TI de Perceptie a Coruptiei (IPC) reflecta punctele de vedere ale oamenilor de afaceri sau ale analistilor din toata lumea si felul in care acestia percep un anumit stat. Intr-un clasament de 146 de state, ordonate descrescator, Romania ocupa locul 89, cu un punctaj de 2,9 puncte IPC in 2004, punctaj cu o zecime superior celui de anul trecut, respectiv 2,8.

Prin comparatie cu alte tari vecine, si ele in curs de integrare in Uniunea Europeana, punctajul Romaniei este inferior celui obtinut de Bulgaria (4,1) si de Turcia (3,2 puncte IPC). In schimb, Romania are un punctaj egal cu Iranul si Republica Dominicana, si imediat mai mic decat Senegalul si Mongolia. Finlanda este cea mai putin corupta, cu un indice de 9,7 puncte, aproape de idealul 10.

Haiti si Bangladeshul ocupa un dezonorant loc unu in acest clasament. Si pentru alte tari a crescut perceptia coruptiei in 2004, precum Bahreinul, Trinidad-Tobago, Kuweitul si Polonia. Printre tarile care au inregistrat o diminuare a perceptiei de coruptie se numara Cehia, Botswana si Uganda.

CAUZE. In cadrul conferintei de presa organizate de TI, Victor Alistar, coordonator de asistenta anticoruptie, a tinut sa sublinieze ca "lipsa de vointa politica la nivelul ministerelor, a comisiilor de specialitate a Parlamentului, reprezinta una dintre cauze". Alte motive pentru care Romania este perceputa ca tara corupta ar fi si neconcordanta intre institutii si dublarea responsabilitatilor.

MOTIV

"Lipsa de vointa politica la nivelul ministerelor, a comisiilor de specialitate ale Parlamentului reprezinta una dintre cauze" - Victor Alistair, coordonator de asistenta anticoruptie TI

COMPARATIE

"Comparativ cu alte tari in curs de integrare, punctajul Romaniei este inferior celui obtinut de Bulgaria (4,1) si Turcia (3,2)" - Oana Zabava, director TI Romania
×
Subiecte în articol: observator romania