x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Audieri la CSM pentru funcţiile din DNA şi Înalta Curte. Un judecător şi trei procurori au primit avize favorabile pentru a ocupa poziţii-cheie în sistemul judiciar

Audieri la CSM pentru funcţiile din DNA şi Înalta Curte. Un judecător şi trei procurori au primit avize favorabile pentru a ocupa poziţii-cheie în sistemul judiciar

11 Noi 2013   •   20:34
Audieri la CSM pentru funcţiile din DNA şi Înalta Curte. Un judecător şi trei procurori au primit avize favorabile pentru a ocupa poziţii-cheie în sistemul judiciar
Sursa foto: Karina Knapek

Consiliul Superior al Magistraturii a audiat ieri mai mulţi magistraţi care urmează să fie numiţi în funcţii importante din cadrul sistemului judiciar. Este vorba, în primul rând, de audierea de către Secţia pentru Judecători a magistratului Ionuţ Matei, care candidează pentru funcţia de vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Candidatura lui Ionuţ Matei a fost singura depusă pentru această demnitate.

Judecătorul a primit avizul favorabil al CSM, urmând ca preşedintele Traian Băsescu să semneze decretul de numire în funcţie. Este de aşteptat ca acest lucru să se întâmple foarte repede, iar şeful statului să nu aibă niciun fel de obiecţiuni (lucru care, teoretic, se poate întâmpla, potrivit practicii de până acum). Ionuţ Matei este judecătorul care i-a condamnat pe Adrian Năstase, Gregorian Bivolaru, Gigi Becali, Victor Babiuc, Ioan Avram Mureşan etc. După ce va fi numit în funcţia de vicepreşedinte al instanţei supreme, Ionuţ Matei va conduce unul dintre cele două complete de cinci judecători, unde rămân definitive soluţiile în procesele penale privind parlamentari, membri ai Guvernului, judecători, procurori. Celălalt complet de cinci judecători este condus de judecătoarea Livia Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi.

Tot ieri, Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii i-a audiat pe procurorii Gheorghe Popovici şi Dănuţ Volintiru, propuşi de ministrul Justiţiei pentru funcţiile de procuror şef, respectiv procuror-şef adjunct al Secţiei de combatere a corupţiei din cadrul DNA. De asemenea, a fost audiată şi procuroarea Mariana Alexandru, propusă de ministrul Justiţiei pentru funcţia de procuror-şef adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din cadrul DNA. Toţi cei trei procurori au primit avizul favorabil al CSM, urmând ca preşedintele Traian Băsescu să semneze decretele de numire în funcţie.

Potrivit Agerpres, în timpul interviului susţinut la CSM, Gheorghe Popovici a spus că există o stare de stres în rândul procurorilor de la Secţia I, din cauza presiunilor venite din partea mass-media şi a unor persoane nemulţumite de soluţiile date de procurori. La rândul său, Dănuţ Volintiru a menţionat că una dintre problemele identificate este lipsa comunicării adecvate între secţiile de la DNA.

Procurorul Dănuţ Volintiru este magistratul care a instrumentat dosarul “Trofeul Calităţii”, în care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

La şedinţa Secţiei pentru Procurori a CSM a participat şi procurorul general al României, Tiberiu Niţu, membru de drept al Consiliului. Şeful Parchetului a declarat că a dispus efectuarea unei analize la nivel naţional în legătură cu dosarele în care există riscul prescrierii faptelor, în contextul intrării în vigoare, la începutul anului 2014, a noului Cod penal: “Am cerut o analiză la nivel naţional. Urmează să centralizăm datele şi să le vedem. Procurorii caută să soluţioneze dosarele, astfel încât să nu avem foarte multe dosare pentru care să se împlinească termenele de prescripţie”.


×