x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avem un accident la două zile pe munte

Avem un accident la două zile pe munte

de Diana Scarlat    |    17 Aug 2015   •   17:43
Avem un accident la două zile pe munte
Sursa foto: toxawww/Getty Images/iStockphoto

Sute de accidente se petrec anual în munţii României, din cauza inconştienţei şi a lipsei de instruire a turiştilor. Aventurierii nu respectă avertismentele, nu au echipamente adecvate şi ignoră pericolele.

Un turist francez, în vârstă de 61 de ani, a murit sâmbăta trecută în Munţii Făgăraşului. Bărbatul a suferit un stop cardio-respirator, iar salvamontiştii de la Bâlea Lac şi echipajul SMURD nu au reuşit să-l salveze.

Cei care urcă la altitudini mai mari de 2.000 de metri trebuie să ştie mai întâi dacă starea sănătăţii le permite o astfel de drumeţie. Pericolul pe care l-a ignorat i-a fost fatal turistului francez.

Accidente pentru care este nevoie de intervenţii ale Jandarmeriei Montane, ISU, Serviciului Salvamont şi SMURD au loc aproape zilnic pe munte. Pe 8 august, o femeie din Timişoara a fost găsită de echipele salvamontiştilor de la Lupeni şi Uricani şi de jandarmii montani, după 26 de ore de căutări. Doar în Prahova, anul trecut, salvamontiştii au fost chemaţi la 294 de intervenţii.

„Turiştii nu trebuie să plece niciodată singuri, astfel încât, dacă se întâmplă ceva şi se află într-o zonă fără semnal, să mai fie cineva care să poată conduce echipele de intervenţie. Turistul trebuie să plece echipat corespunzător pentru sezon şi pentru condiţiile atmosferice schimbătoare. Trebuie să anunţe când pleacă şi când se vor întoarce, pe ce traseu pleacă”, a explicat, pentru Jurnalul Naţional, Raed Arafat, secretar de stat Ministerul Administrației și Internelor.

Cei care sfidează indicaţiile o fac pe propria răspundere, iar dacă părăsesc un traseu, căutarea lor devine o chestiune de noroc.

Distrugerea marcajelor ucide

Transalpina, cel mai dificil drum montan din România, cu grad foarte mare de periculozitate pentru şoferi, a rămas de două zile fără marcaje şi indicatoare rutiere, iar autorităţile sunt în alertă. În ultimii ani s-au înregistrat zeci de astfel de cazuri.

„Cele mai multe accidente sunt cauzate de lipsa echipamentului corespunzător. Mai sunt accidente cauzate de distrugerea marcajelor. Pe Transalpina au fost furate marcajele şi indicatoarele rutiere acum două zile. Cine distruge aceste marcaje pune viaţa altora în pericol”, a declarat Raed Arafat.

Cei care pleacă într-o drumeţie pe munte ar trebui să apeleze mai întâi Serviciul Salvamont, la numărul 0725 – 82.66.68 (0-SALVAMONT), unde pot să se intereseze de condiţiile traseelor pe care vor să meargă.
 

×
Subiecte în articol: transalpina munte accidente