Avocatul Bogdan Grabowski, reprezentantul proprietarilor sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, de Constantin Brâncuşi, a declarat joi, pentru News.ro, că ministrul Culturii nu a negociat pe banii statului, ci pe ai unor iubitori de artă, făcând referire la ”subscripţia publică naţională” invocată miercuri de ministru, iar moştenitoarele operei sunt dezamăgite.
”Negocierile s-au purtat în anumiţi termeni care, se pare, acum nu mai sunt respectaţi de ministrul Culturii. Dumnealui a afirmat că banii există la buget şi că vor fi daţi integral. Iar în urma anunţului său aflăm că vrea să lanseze o subscripţie publică naţională”, a declarat Bogdan Grabowski.
Această subscripţie modifică ”puţin” datele problemei, mai afirmă avocatul moştenitorilor. ”În termen de şapte zile, începând de ieri (miercuri, n.r.), moştenitorii vor să aibă un contract semnat cu statul, iar în decurs de 14 zile de la aceeaşi dată, să fie făcută plata”, a adăugat Grabowski.
Potrivit avocatului, moştenitoarele sculpturii lui Brâncuţi sunt dezamăgite. ”E ca şi cum domnul ministru ar fi vrut să vândă pielea ursului din pădure”, a mai spus acesta.
Proprietarii s-au întâlnit, luni, cu noua comisie de negocieri, condusă de Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, din care au făcut parte şi secretarul de stat Mihai Ghyka, reprezentanţi ai ministerelor Finanţelor şi Justiţiei şi unul din partea societăţii civile.
”În timpul discuţiilor, domnul ministru a cerut un scurt răgaz pentru a se consulta cu prim-ministrul, iar după câteva minute a spus că de la 10 milioane - care fusese ultima ofertă - statul poate da 11 milioane. Există un acord asupra sumei în termenii negocierilor, unde nu s-a spus nimic de subscripţie. După răspunsul proprietarilor - care au avut termen de două zile să hotărască - a rămas ca alţi termeni să fie negociaţi”, a explicat Bogdan Grabowski.
”Se pare că domnul ministru ne pune acum în faţa faptului. Nu negocia pe banii statului, ci pe ai unor iubitori de artă. Ce se va întâmpla dacă aceşti şase milioane de euro nu vor fi strânşi?”, a mai afirmat avocatul, adăugând că moştenitorii sculpurii lui Brâncuşi aşteaptă să aibă o nouă discuţie cu ministrul Culturii.
Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunţat, miercuri seară, pe contul său de Facebook, că proprietarii operei lui Brâncuşi au acceptat oferta de 11 milioane de euro, din care Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, restul, prin subscripţie publică naţională.
”Proprietarii «Cuminţeniei Pământului», lucrarea lui Constantin Brâncuşi, au acceptat oferta de achiziţie propusă de comisia de negociere mandatată de Guvernul României pe care am condus-o, în valoare de 11 milioane de euro. Din această sumă, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei, Ministerul Culturii va lansa o subscripţie publică naţională”, a scris Vlad Alexandrescu.
Sculptura "Cuminţenia Pământului", de Constantin Brâncuşi, a fost evaluată, în septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ea face parte dintr-o colecţie privată şi a fost pusă în vânzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune.
Statul a făcut, până în prezent, mai multe oferte proprietarilor sculpturii, iar până la anunţul de miercuri seară al ministrului Culturii sumele înaintate nu au fost acceptate.
Realizată în 1907, în calcar crinoidal, "Cuminţenia Pământului" este, alături de opere ca "Sărutul" şi "Rugăciunea", una dintre cele mai apreciate lucrări ale artistului.
Constantin Brâncuşi s-a născut pe 19 februarie 1876, la Hobiţa, judeţul Gorj. A absolvit, în 1902, Şcoala de bellearte din Bucureşti, iar în 1906 şi-a expus pentru prima dată lucrările la Société Nationale des Beaux-Arts şi la Salon d'Automne din Paris. În 1907, a fost prezentată prima versiune a "Sărutului", care a stat la baza lucrării "Poarta Sărutului", care face parte din ansamblul de la Târgu-Jiu, alături de "Coloana infinitului" şi "Masa Tăcerii".
Printre cele mai cunoscute opere ale sculptorului român, decedat pe 16 martie 1957, la Paris, se află "Rugăciunea", ”Cuminţenia Pământului” şi "Domnişoara Pogany".
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, în noiembrie 2015, legea pentru declararea Zilei Brâncuşi - 19 februarie - ca sărbătoare naţională.
Sursa: news.ro