x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Andrei Baciu, urmărit penal pentru abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave

Andrei Baciu, urmărit penal pentru abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave

de Redacția Jurnalul    |    11 Dec 2023   •   16:28
Andrei Baciu, urmărit penal pentru abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave
Sursa foto: Hepta

Fostul secretar de stat cu atribuții delegate de ministru în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a fost pus sub urmărire penală abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, în dosarul achiziției de vaccinuri anti-Covid, anunță DNA.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combaterea corupției au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul Baciu Romică Andrei, la data faptelor având funcția de secretar de stat cu atribuții delegate de ministru al Sănătății, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave”, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, la data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre. Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.

„De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de , astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite. În contextul menționat mai sus, suspectul Baciu Romică Andrei, la data faptelor având funcția de secretar de stat cu atribuții delegate de ministru al Sănătății, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi susținut un memorandum aprobat la data de 19 aprilie 2021 de către suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim - ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției, în plus, a unei cantității de 4.260.269 doze de vaccin Pfizer. Suspectul Baciu Romică Andrei ar fi întreprins demersurile menționate mai sus în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane și că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane”, potrivit DNA.

Lui Andrei Baciu i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Senatul i-a ridicat imunitatea parlamentară fostului premier Florin Cîțu. De asemenea, DNA a început urmărirea penală și pe numele foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: DNA vaccinuri baciu